IT/Övervakning

Dataskyddsbyrå: Microsoft Windows bryter mot sekretesslagar

Nederländernas dataskyddsmyndighet menar att Windows bryter mot landets sekretesslagar genom att via distans inhämta information från användare till Windows Home och Windows Pro.

Dutch Data Protection Agency (DPA) menar att man upptäckte tillvägagångssättet när man testade de förändringar i sekretesskyddet som Windows införde förra året på myndighetens begäran.
– Microsoft har följt de överenskommelser vi kommit fram till, men testet visade också att Microsoft via distans samlar in annan användardata. På grund av detta så bryter Microsoft eventuellt fortfarande mot sekretessreglerna, säger man i ett uttalande till Reuters.

Fyndet ska ha skickats vidare till den irländska dataskyddsmyndigheten där Microsoft har sitt högkvarter. Man skriver vidare att man hoppas att Microsoft tar saken på allvar och att man inom kort kommer att fördjupa kontakten med storföretaget för att få svar på sina frågor och den oro de nya fynden har väckt.

Microsoft själva menar att de tar kundernas integritet på största allvar och att man har förbättrar sekretessinställningarna och det allmänna skyddet de senaste åren.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!