Bildt stoppar ceremoni för Snowden

Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden, som läckte hemligstämplat material om USA:s internationella massövervakning, har tilldelats Right Livelihood-priset, även kallat det alternativa nobelpriset. Men svenska Utrikesdepartementet, med Carl Bildt i spetsen, stoppar prisceremonin från UD:s lokaler.

publicerad 24 september 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sedan 1985 delar organisationen Right Livelihood årligen ett alternativt nobelpris. De senaste 18 åren har prisceremonin ägt rum i lokalerna hos Utrikesdepartementet, men det kommer inte att bli av i år.

På tisdagen besöktes organisationen av UD som berättade att man portar Right Livelihood med hänsyn till skyddsklassningen av pressrummet hos UD. Men SVT kan dock avslöja att det i själva verket är valet av pristagare som rört upp utrikesminister Carl Bildt, som beordrat att prisceremonin portas.

Ole von Uexkull som företräder Right Livelihood-priset är övertygad om att UD stoppar ceremonin på grund av Snowden.

– Jag förstår så klart hur UD tänker, men när pristagarna kommit från små och svaga länder då har Sverige stått för värderingar som demokrati och mänskliga rättigheter. Det hade varit passade om man vågat stå för de värderingarna även i förhållande till mäktigare stater. Vi har gett pris till många personer som jobbar mot orättvisor i sina länder och som kritiserat sina regeringar då de brutit mot lagar. Det är ju samma i det här fallet. Snowden är en riktig patriot som känner att han försvarar USA:s konstitution, säger von Uexkull till TT.

Carl Bildt tillbakavisar uppgifterna om att han personligen portat Right Livelihood från UD:s pressrum. Han vill dock inte kommentera vad han tycker om att Snowden tilldelades priset.

Tidigare i maj var Carl Bildt i blåsväder då han stoppade Edward Snowden från att närvara Stockholm Internet Forum, en konferens som handlar om frihet på nätet och övervakning.

Edward Snowden befinner sig sen i fjol i Ryssland där han åtnjuter politisk asyl från amerikanska myndigheter som vill åtala honom för de hemligstämplade dokument han läckte till flera internationella nyhetsmedier och tidningar.

Stora delar av Snowdens läckta material handlade om den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s övervakning av privatpersoner över hela världen. Den svenska motsvarigheten, FRA, involverades också i det som kallats för ”övervakningsskandalen”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!