AI förväntas stärka svensk ekonomi – och göra många arbetslösa

Teknokratins framfart

publicerad 11 april 2024
- av Markus Andersson
AI-styrda robotarbetare kan numera utföra många olika praktiska moment.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Artificiell intelligens kan snart öka Sveriges BNP med uppemot 550 miljarder, visar en rapport beställd av Google.

Samtidigt förväntas ett antal yrken automatiseras och ”försvinna” till följd av AI-utvecklingen – bland annat översättare, servicepersonal och säljare. Det är också oklart i vems fickor de stora vinsterna faktiskt kommer att hamna.

Enligt rapporten som tagits fram av konsultfirman Implement på uppdrag av Google, kan så kallad ”generativ AI” öka Sveriges årliga BNP med cirka 9 procent – eller mellan 500 och 550 miljarder konor redan under det närmast decenniet.

Robotarbetare i fabriker och industrier är redan verklighet på många platser. Nästa stora steg i automatiseringen av samhället bedöms framförallt beröra kontorstjänster och inom områden som information, kommunikation, finans, försäkring, affärstjänster, utbildning och hälsovård, förväntas den artificiella intelligensen ha störst ”produktivitetsvinster” framöver.

Generativ AI är en typ av artificiell intelligens som kan skapa digitalt innehåll, som text, bilder, musik eller filmer, genom att ”lära sig” från stora mängder data och generera nytt unikt innehåll som liknar det den tränats på.

Effektivisera eller ersätta

– Här kommer generativ AI-verktygen snarare komplettera det vi människor gör. Det är bara en liten del av jobben som påverkas betydligt mer av automatisering, hävdar Anna Wikland, Sverigechef på Google, enligt skattefinansierade SVT.

Sex procent av jobben förväntas i stor skala kunna ersättas med AI framöver – bland annat call center-personal, supportfunktioner på kontor, tekniker, säljare, servicepersonal och översättare, och många andra yrken bedöms på olika sätt påverkas av teknikutvecklingen.

Samtidigt behöver den som arbetar inom bygg, städ, matlagning eller omsorg inte alls vara särskilt orolig, här bedöms det som osannolikt att AI kommer att ha någon betydande påverkan alls.

“Behöver en diskussion”

Amerikanska myndigheter har tidigare varnat för att ”AI kan förstärka inkomstskillnader om den används för att ersätta människor i låginkomstyrken samtidigt som den förstärker människor med höginkomstjobb” och det finns en oro för att det blir storföretagen som lägger beslag på vinsterna som genereras av AI-utvecklingen – samtidigt som vanliga människor ser sina arbeten försvinna för alltid.

– I början av industrialiseringen såg det ut som att alla produktivitetsvinster nästan bara landade hos företagen, sedan skedde ett politiskt ögonblick i vilket man vände och omfördelade ut det över samhället på olika sätt, säger Nicklas Lundblad, ledamot i den svenska regeringens AI-kommission

– Det där måste var och en ta ställning till. Det finns ju ingen nödvändighet i att det ska gå åt ena eller andra hållet. Där behöver vi en diskussion som samhälle, fortsätter han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!