AI-författarinna: ”Virtuella barn kan bli vanliga om 50 år”

publicerad 17 juni 2022
- av Sofie Persson
Företaget Soul Machines har tagit fram BabyX, en simulation av en 18-månders flicka.

Om endast 50 år kan det vara vanligt med digitala barn , menar den brittiska AI-författarinnan Catriona Campbell i en ny bok. Hon tror att ”Tamagotchi-generationen”, som hon kallar den, kommer att agera som riktiga barn och vara relativt billiga för människor att köpa.

I framtiden kan virtuella barn som ser ut och beter sig precis som riktiga barn bli vanliga. Det menar författarinnan Catriona Campbell, som är en av Storbritanniens ledande kulturprofiler inom ämnet artificiell intelligens, i sin nya bok AI by Design: A Plan For Living With Artificial Intelligence.

Campbell spår att om endast 50 år kommer människor att ha datorgenererade avkommor som existerar i metaversum, det vill säga den virtuella ”verkligheten” som man kan nå genom VR eller liknande. Hon tror själv att samhället kommer att behöva anpassa sig till en överpopulation och att digitala barn därför kommer att bli en stor del av människors liv, rapporterar Daily Mail.


Annonser:


Virtuella barn kan tyckas vara ett stort steg från där vi är nu, men inom 50 år kommer tekniken att ha utvecklats i en sådan utsträckning att bebisar som finns i metaversen är oskiljaktiga från barn i den verkliga världen”, skriver hon i sin bok.

Campbell har själv myntat begreppet ”Tamagotchi-generationen”, vilket refererar till de digitala djur som blev populära under 90-talet, för att beskriva fenomenet och menar att det kommer att bli ett billigt och lätthanterligt alternativ till riktiga barn. Hon tror att man kommer att kunna skapa fotorealistiska ansikten och att ”barnen” kommer att kunna känna igen och svara sina ”föräldrar” med hjälp av röstanalys och ansiktsigenkänning. Vidare tror hon att man även kommer att kunna röra vid barnen med hjälp av speciella högteknologiska handskar.

Om konsumenternas efterfrågan finns där, vilket jag tror att det kommer att göra, kommer AI-barn att bli allmänt tillgängliga för en relativt liten månadsavgift”, skriver hon.

På Nya Zeeland har ett forskningsprojekt pågått de senaste åren som kallas ”BabyX”, där planen är att skapa en AI som kan lära sig och interagera med världen som en människa gör. Det är företaget Soul Machines som skapat det virtuella barnet och det är uppbyggt med inspiration från biologin. BabyX är en simulation av ett barn på 18 månader och är en ”flicka”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.