Varannan sexåring i Järvaområdet pratar för dålig svenska

publicerad 23 november 2020
- av Per Nordin
Elever från Kvarnbyskolan, Rinkeby, och Björknässkolan, Nacka.

Hälften av sexåringarna på grundskolorna i Järvaområdet i Stockholm pratar undermålig svenska. Nu larmar grundskolechefen Happy Hilmarsdottir-Arenvall att barnen riskerar att inte klara kunskapsmålen.

Järvaområdets grundskolechef ansvarar för tretton kommunala grundskolor i de ökända förorterna Rinkeby, Kista och Tensta i nordvästra Stockholm. De ”utsatta” skolorna prioriterar språkutveckling i alla ämnen och redan på förskolan kartläggs deras språkkunskaper, för att tidigt sätta in insatser så att barnen klarar kunskapskraven. Grundskolechefen är oroad.

– Ungefär 50 procent av eleverna har väldigt dåliga språkkunskaper i svenska språket, säger Happy Hilmarsdottir-Arenvall till skattefinansierade SVT.

På Askebyskolan i Rinkeby nådde bara tre av tio sexåringar upp till den nivå i svenska de förväntas ha när de började förra hösten.

– Det är skrämmande tycker jag att man kommer till skolan och inte har en grundläggande kunskap. Där har vi en utmaning, säger Lars-Göran Jacobsson, rektor på Askebyskolan.

De flesta barnen är födda i Sverige, men pratar trots det inte svenska. Dessa barn kommer inte i kontakt med svenska språket, inte ens på förskolan – där personalen ibland inte heller talar svenska.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.