Inrikes

Varannan sexåring i Järvaområdet pratar för dålig svenska

Elever från Kvarnbyskolan, Rinkeby, och Björknässkolan, Nacka.

Hälften av sexåringarna på grundskolorna i Järvaområdet i Stockholm pratar undermålig svenska. Nu larmar grundskolechefen Happy Hilmarsdottir-Arenvall att barnen riskerar att inte klara kunskapsmålen.

Järvaområdets grundskolechef ansvarar för tretton kommunala grundskolor i de ökända förorterna Rinkeby, Kista och Tensta i nordvästra Stockholm. De ”utsatta” skolorna prioriterar språkutveckling i alla ämnen och redan på förskolan kartläggs deras språkkunskaper, för att tidigt sätta in insatser så att barnen klarar kunskapskraven. Grundskolechefen är oroad.
– Ungefär 50 procent av eleverna har väldigt dåliga språkkunskaper i svenska språket, säger Happy Hilmarsdottir-Arenvall till skattefinansierade SVT.

På Askebyskolan i Rinkeby nådde bara tre av tio sexåringar upp till den nivå i svenska de förväntas ha när de började förra hösten.

– Det är skrämmande tycker jag att man kommer till skolan och inte har en grundläggande kunskap. Där har vi en utmaning, säger Lars-Göran Jacobsson, rektor på Askebyskolan.

De flesta barnen är födda i Sverige, men pratar trots det inte svenska. Dessa barn kommer inte i kontakt med svenska språket, inte ens på förskolan – där personalen ibland inte heller talar svenska.

 

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!