Var tredje politiker vill införa blasfemilagar

publicerad 30 november 2016
Leif Walterum (C)

Var tredje politiker i Skaraborg vill införa blasfemilagar och förbjuda kritik mot och satir av religion som kan riskera att kränka religionsutövarna. En av de politiker som vill begränsa yttrandefriheten är det centerpartistiske kommunalrådet Leif Walterum.

I en intervju med P4 Skaraborg konstaterar Leif Walterum att ett förbud vore mycket bra och att satir som riktar sig mot religion och religiösa företeelser inte fyller något vettigt syfte.

– Det är egentligen onödigt med den typen av provokationer, för det leder ju egentligen inte till något positivt.

Omkring 200 lokala politiker har intervjuats av P4 Skaraborg tillsammans med Mariestads-Tidningen, Nya Lidköpings-Tidningen och Skaraborgs Allehanda. 35 procent av de tillfrågade politikerna vill införa någon form av censur mot religionskritisk satir.

Leif Walterum, som själv alltså menar att satir som religionsutövare riskerar att kränkas av ska förbjudas, säger dock att han inte förespråkar någon censur.

Jag står för min åsikt i det här sammanhanget. Det som behövs är någon form av normkritisk diskussion kring vad som är okej och inte, säger han till radiokanalen.

På Flashback, som är Sveriges största internetforum, frågar sig en användare varför normkritiken inte istället kan användas för att bryta de normer som blir kränkta av satir. På Twitter frågar flera användare vad som skiljer Sverige från exempelvis Saudiarabien eller andra islamistiska stater om vi inskränker yttrandefriheten för att blidka religiösa grupper.

Flera personer undrar också om Centerpartiet står bakom den typ av censur och inskränkningar i yttrandefriheten som Walterum förespråkar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!