Var tjugonde polis har inte gjort vapenprov – bär ändå tjänstevapen

publicerad 22 mars 2020

Runt var tjugonde polis har inte genomfört sitt årliga vapenprov. Poliserna ska egentligen få vapnet indraget, ändå bär de sitt tjänstevapen skriver Nya Wermlands Tidningen.

Polismyndigheten har omkring 20 400 anställda, varav 1 051 poliser går med tjänstevapen trots att de inte utfört ett godkänt kompetensprov för tjänstevapen, alltså nästan var tjugonde polis.

För att poliser ska få bära tjänstevapen krävs det att de utför ett kompetensprov med godkänt resultat varje år. Om en polis inte genomfört ett godkänt kompetensprov på 18 månader ska dennes tjänstevapen dras in. Kompetensprovet genomförs för att säkerställa att polisen kan använda sitt tjänstevapen på ett säkert sätt.

Det kan handla om att poliser inte genomfört ett kompetensprov alls på 18 månader, eller att de inte klarat av ett kompetensprov på 18 månader.

Att dessa poliser ändå bär varpen innebär en fara både för allmänheten och polisen själv och innebär ett missbruk av myndighetens förtroende skriver tidningen.

 

Källa: NWT
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.