Vänsterpartistisk EU-kvinna tar ut traktamente i Bryssel – trots att hon bor där

publicerad 14 maj 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En av Vänsterpartiets EU-parlamentariker har tagit ut över en miljon kronor i traktamenten i Bryssel, trots att hon själv bor och är skriven i staden. Nu ska hon betala tillbaks en del av pengarna.

Malin Björk (V) är skriven i Bryssel, men tar ändå ut traktamente när hon jobbar. EU:s dagstraktamente är på över 3 000 kronor/dag. Under den gångna mandatperioden har hon tagit ut traktamente 357 dagar, vilket innebär att hon kvitterat ut över en miljon kronor på sagda sätt. Hon hävdar själv att pengarna gått till resor och hotellnätter i Sverige, men hon har inte ens varit i Sverige lika många dagar som hon tagit ut traktamente. En stor andel av pengarna ska ha gått till så kallad ”partiskatt” till Vänsterpartiet.

Enligt Björks medarbetare ska hon göra en återbetalning, men det är oklart hur stor den kommer att vara. Hon uppges inte heller ha sparat några kvitton över sina utgifter, enligt SVT.

EU-parlamentariker har även tillgång till så kallad kontorsersättningen på över 40 000 kronor i månaden. Björk ska ha spenderat sin ersättning på bland annat kontorshyra, telefonräkningar och kontorsmaterial. Hon ska även ha köpt in ett hundratal kaffekoppar och ett flertal 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på.

Björk gjorde sig känd 2014 då hon stoppade en utvisning på ett flygplan på väg från Östersund. Hon uppmanade alla medpassagerarna att vägra ta på sig sina bälten och ställa sig upp. Protesten bar frukt och utvisningen stoppades.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!