Vänsterextrem våldsgrupp vandaliserade Stockholms finansregionråds hem

publicerad 4 maj 2020
- av Per Nordin
Finansregionråd Iréne Svenonius t.v.

Stockholms finansregionråd Iréne Svenonius (M) har utsatts för vandalisering av den vänsterextrema våldsgruppen Antifascistisk Aktion som nattetid klottrat politiska budskap på politikerns husfasad.

Antifascistisk aktion startades i Sverige för 27 år sedan och har haft som idé att använda våld, hot och påtryckningar för att få i första hand nationalister och invandringskritiker att avsluta sina politiska engagemang och uppdrag. Den här gången är det dock en moderat politiker som väckt vänsterextremisternas vrede.

På den ökända våldsgruppens hemsida tar AFA:s Stockholmsavdelning på sig vandalismen, bland annat med en bild där Stockholmspolitikerns husfasad klottrats ner med röd färg och texten ”avgå” i stora röda bokstäver.

AFA skriver själva att Svenonius valdes ut som offer som hämnd för hennes hantering av sjukvården i Stockholm, där man menar att politikern är direkt ansvarig för att människor har avlidit i en dysfunktionell, utsåld och nedbantad vårdapparat.

Politiker över hela det politiska spektrat har tagit avstånd från vandalismen, inklusive Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet – ett parti som traditionellt sägs ligga AFA närmast ideologiskt.

Den som attackerar förtroendevalda vill ha diktatur istället? Avskum!”, deklarerar exempelvis den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman på Twitter.

Många vänsteraktivister tar dock AFA i försvar på Twitter och Facebook och argumentationen går ut på att det är Svenonius som skadat människor i sin roll som finansregionråd och att lite klotter på fasaden nattetid inte är någonting att hetsa upp sig för.

När Jonas Sjöstedt, ledare för Vänsterpartiet slutligen fördömer vandalismen så kallas han av mer radikala vänsteraktivister för ”patetisk” och anklagas för att skydda Svenonius.

I en undersökning 2018 uppgav 30 procent av alla folkvalda politiker att de hade utsatts för hot, våld eller trakasserier under det senaste året.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!