Inrikes

Valter Mutt åter igen MP:s utrikespolitiska talesperson

Valter Mutt (MP)

Miljöpartiets riksdagsgrupp valde Valter Mutt till ordinarie ledamot i utrikesutskottet och utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Riksdagsledamoten Valter Mutt kommenterar att han särskilt ser fram emot att jobba med FN:s kärnvapenkonvention.
– Det känns väldigt kul att återigen få fokusera på utrikespolitiken. Jag ser särskilt fram emot att få jobba med FN:s kärnvapenkonvention och driva Sveriges linje för ett totalt globalt kärnvapenförbud.

År 2016 fråntogs Valter Mutt samma post efter anklagelsen att ha frångått partiets linje när han i riksdagen röstade nej till värdlandsavtalet med Nato. Han ersattes av Pernilla Stålhammar som i sin tur petades från uppdraget i december 2017.

Miljöpartiet, som är sprunget ur fredsrörelsen, har i regering med Socialdemokraterna intagit nya positioner. De har bland annat tillsammans med de borgerliga beslutat om att höja försvarsanslagen, de gav stöd till Vattenfalls försäljning av kolkraft i Tyskland och som nämnt, röstade igenom värdlandsavtalet, vilket innebär ökade möjligheter för Nato att verka på svensk mark. Det senare var droppen för vissa av Miljöpartiets profilerade fredsröster som Valter Mutt, Annika Lillemets och Carl Schlyter. Samtliga har meddelat att de lämnar riksdagen i år. Men åtta månader före riksdagsvalet väljer riksdagsgruppen åter Mutt till utrikespolitisk talesperson. Partikollegan Carl Schlyter gratulerar Mutt på Facebook:

Glad att riksdagsgruppen nu återinsatt Valter Mutt som utrikespolitisk talesperson i kväll. Posten blev vakant före jul men är nu tillsatt av en person med lång erfarenhet och kunnig som få inom utrikespolitiken. Detta blir en nödvändig förstärkning till UD-positionen om att Sverige ska driva på för globalt kärnvapenförbud.”

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!