Utvisade återvänder till Sverige – hemländerna vägrar ta emot dem

publicerad 22 oktober 2020
81 utvisade har återvänt till Sverige efter att deras hemländer vägrat ta emot dem.

Under de senaste fyra åren har Kriminalvården tvingats ta tillbaka minst 81 personer, trots att de förverkat sin rätt att leva i Sverige. Den vanligaste anledningen är att hemlandet vägrar att ta emot de utvisade personerna – något som ställer till stora problem.

En kartläggning som Uppdrag granskning har gjort visar att omkring 2000 utvisningar med bevakningspersonal genomförts varje år och i de flesta fallen går det enligt planerna, men ibland tvingas personalen återvända tillbaka till Sverige med de utvisade.

De länder som har vägrat ta emot sina medborgare är till majoriteten muslimska sådana som Iran, Marocko, Afghanistan, Jordanien, Algeriet, Sudan och Libyen – men även länder som Kenya, Tanzania och Uganda har nekat mottagande.
Ett exempel är från mars 2019 då en man från Ghana flögs till Accra tillsammans med svensk personal, men att svenskarna där blev meddelade att de var tvungna att ha ”mer konkreta bevis” på att den utvisade faktiskt kommer från Ghana, något som ofta är svårt eftersom pass och id-handlingar frekvent…


 


Liknande artiklar: