“Ung i Sverige”-aktivist anklagas för att ha ljugit om sin ålder

publicerad 7 oktober 2017
- av Alexander Almqvist

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Amir Nabizadeh, talesperson för de sittstrejkande afghanerna i Stockholm och organisationen Ung i Sverige, har tidigare uppgett att han är äldre än vad han utger sig för att vara, avslöjar Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali.

Under två månader “sittstrejkade” en grupp illegala afghanska asylanter i Stockholm. Orsaken till den omtalade sittstrejken var att de hade fått avslag sina asylansökningar och därför skulle deporteras tillbaka till Afghanistan.

Amir Nabizadeh är talesperson för de sittstrejkande afghanerna och för lobbyorganisationen Ung i Sverige. Efter att Nabizadeh tagit en “selfie” med en polis reagerade Sverigedemokraternas Mattias Karlsson. I ett nu raderat Facebookinlägg skriver Karlsson att det är förvånande att polisen väljer att ta selfies med individer som, enligt Karlsson, befinner sig illegalt i Sverige – särskilt efter lastbilsdådet på Drottninggatan i april, som utfördes av en illegal invandrare.

Efter att det framkommit att Karlsson felaktigt pekat ut Amir Nabizadeh som en del av de illegala invandrare han företräder valde Karlsson att radera Facebookinlägget.

Idag har det dock kommit uppgifter om att ingen av personerna på just den aktuella bilden skall tillhöra den grupp av illegala invandrare som Khavari företräder och normalt omger sig med. Om det skulle vara så att detta stämmer och om det jag skrev i anslutning till bilden har fått någon person med uppehållstillstånd att känna sig illa till mods och utpekad som illegal invandrare, så beklagar jag detta”, skriver Karlsson i ett nytt inlägg på Facebook.

Amir Nabizadeh valde att polisanmäla Mattias Karlsson för förtal och upphovsrättsbrott. Samtidigt presenterar den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali material från Nabizadeh som visar att han ljugit om sin ålder. I ett blogginlägg visar Bali hur Nabizadeh på sin blogg uppgett att han är född 1994, medan han i folkbokföringen är registrerad född 1999.

På bloggen uppges han med persiska årtal vara född 1372-11-11 (1994-01-31), det skulle göra honom 23 år. På bloggen länkades ett Facebook-kontot där han återigen är registrerad som född, men denna gång med västerländsk kalender, 1994-01-31. I den svenska folkbokföringen är Amir registrerad som född 1999-01-31 (18 år). Inläggets tidsstämpel är daterat till den 8 Juni 2012. Till bloggen är kopplat en äldre blogg, ett Facebook-konto och ett Google Plus-konto”, skriver Hanif Bali.

Nu riskerar även Hanif Bali att polisanmälas av Amir Nabizadeh som via sin advokat Emma Persson anklagar Hanif Bali för att ha “varit elak” mot honom.

Hanif Bali själv tar det hela med ro på Twitter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!