UD-anställd utfärdade felaktiga visum till afghaner

publicerad 17 mars 2021
- av Per Nordin
Genrebild - visum.

Aram Barseghyan döms för 61 tjänstefel efter att han under sin tid som anställd på Sveriges ambassad i Pakistan beviljat ett stort antal felaktiga visum till afghanska medborgare som velat ta sig in i Sverige.

Redan 2019 pekades Baseghyan ut som en viktig aktör i ett nätverk som ägnade sig åt storskalig människosmuggling. Då räckte dock misstankarna inte till åtal för detta brott och nu när han väl döms så slår domen ”bara” fast att han gjort sig skyldig till tjänstefel.

Det framkommer bland annat att Barseghyan frekvent missbrukat sin ställning vid ambassaden och att brottsligheten ”inneburit en risk för olaglig invandring till Schengenområdet”, bland annat har förfalskade inbjudningar från svenska storföretag som Ericsson och Scania använts för att ge afghanerna visum till Sverige.

Trots att det står klart att Barseghyan utfärdat över 120 direkt felaktiga visum till afghaner så döms han bara för 61 fall av tjänstefel. Han frias också från åtalet om grovt tjänstefel och därför blir hans straff bara villkorlig dom och 80 dagsböter.

Egentligen skulle mannen fått fängelse i sex månader men tingsrätten väljer att ”ta hänsyn” till att Barseghyan förlorat sin anställning och att polisutredningen tagit lång tid.

Noterbart är att svenskt etablissemangsmedia konsekvent förtigit Aram Barseghyans invandrarbakgrund och eventuella koppling till de människor han hjälpt komma till Sverige på falska grunder. Barseghyan är svensk medborgare och slipper alltså såväl fängelse som utvisning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!