Två av tre vet inte hur deras livspartner vill begravas

publicerad 27 februari 2023
- av Sofie Persson

Svenskar tänker på döden och är bland annat i hög grad klara över hur de önskar ha sin begravning. Däremot vet två av tre svenskar inte hur deras livspartner vill begravas, visar en ny undersökning.

Omkring sju av tio tänker på döden minst en gång i månaden och 65 procent av svenskarna har tänkt på hur de vill ha sin begravning, visar en ny Novus-undersökning från Fonus. 63 procent tycker att döden är ett svårt samtalsämne att ta upp bland anhöriga, men sju av tio svenskar har ändå delat med sig hur man vill begravas för någon.

Undersökningen gjordes med hjälp av 4772 intervjuer med svenskar i åldrarna 18-79 år mellan 9 och 15 september 2022.

Omkring 64 procent vet däremot inte hur deras livspartner vill begravas. Endast 40 procent av männen anger att man berättat för sin livspartner hur man vill begravas och 29 procent av kvinnorna.

De två största anledningarna som man uppger till att inte prata om döden är att man själv blir ledsen, dels en rädsla att göra anhöriga upprörda. Kvinnor blir mer ledsna än män, medan män i större grad anser att man inte vet hur man ska prata om döden med nära och kära.

Att prata om vad som händer efter döden anser dock tre fjärdedelar inte är ett jobbigt samtalsämne. Varannan tror att det inte finns något liv med medvetande efter döden. Män tror det i högre grad än kvinnor, som tror mer på att själen eller livet fortsätter på något vis.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.