MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Trelleborgs bibliotek hbtq-certifieras – kostar kommunen 133 000 kronor

publicerad 25 oktober 2019

Biblioteket i Trelleborg har nu hbtq-certifierats, vilket innebär att man ska gå ifrån ”tvåkönsnormen” och använda könsneutrala uttryck istället för till exempel ”mamma och pappa”. Hbtq-certifieringen kostar kommunen 133 000 kronor.

Det är Lokaltidningen i Trelleborg som skriver om att biblioteket nu vill HBTQ-certifieras av RFSL. I konkreta ordalag innebär det att personalen ska utbildas i normkritik och biblioteket ska ändra sitt bokbestånd efter att ha reflekterat över samhällets normer.

Vi tänker också mer på att till exempel använda könsneutrala uttryck, såsom ”vårdnadshavare” i stället för ”mamma”, ”pappa”, både i tal och i tryck, och att gå ifrån tvåkönsnormen, uppger Liv Olofsson Lundström på RFSL till Lokaltidningen.

Bland annat skyltar nu biblioteket för böcker med hbtq-innehåll och Pride-flaggor finns framme på informationsdiskarna. På deras hemsida finns även bok- och filmtips med hbtq-tema och man håller just nu hbtq-föreläsningar. Biblioteket har också satt upp en Pride-flagga på fasaden.

Utbildningen, i regi av RFSL, ägde rum tidigare i år och kostade 133 000 kronor.

 

Källa: Lokaltidningen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend