Tredjedel av ungas energi kommer från skräpmat

publicerad 1 mars 2024
- av Sofie Persson
Varje år sker cirka 14 000 kostrelaterade dödsfall där skräpmat varit en bidragande orsak.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mer än en tredjedel av svenska ungdomars energi kommer från skräpmat, visar en analys från Livsmedelsverket. Dessutom äter de allt mindre mängd frukt och grönsaker.

I analysen har man tittat på över 3000 ungdomars matvanor i årskurs 5 och 8, samt även i årskurs 2 på gymnasiet. I den framkommer att 36 procent av deras energi kommer från så kallade ETNF-livsmedel, det vill säga de som är energitäta och näringsfattiga. Det är exempelvis pizza, sötade drycker, piroger och bullar.

Andelen skräpmat var vanligare bland flickor och bland ungdomar som hade föräldrar med kortare utbildning. Den ökade också med åldern. De livsmedel som mest bidrog till ungdomars energi var godis, choklad, pajer, pizza, sockersötade drycker, kakor samt chips. Vidare visar analysen att de även äter mindre frukt och grönsaker.

Varje år sker omkring 14 000 dödsfall som kan kopplas till kost och där skräpmat är en viktig bidragande orsak, skriver Schibstedtidningen SvD.

Folkhälsomyndigheten vill tillsammans med Livsmedelsverket halvera konsumtionen av näringsfattiga och energitäta livsmedel fram till 2035 för hela befolkningen. Det är ett nytt förslag gällande nationella mål som man redovisat till regeringen.

Det är ambitiöst, säger Karin Fritz på Livsmedelsverket till tidningen. Vi skulle behöva komma ännu längre egentligen, men det är ett mål som vi bedömer är realistiskt eftersom vi vet att det är svårt att få till förändringar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!