Treårigt fängelsestraff för Swefilmer-grundaren

publicerad 18 maj 2017

Domen mot streamingsajten Swefilmer har avlagts utav Varbergs tingsrätt. Den ena av de två männen bakom Swefilmer får tre års fängelse och den andre villkorlig dom på grund av sin låga ålder.

Nu har de två huvudmännen bakom Swefilmer blivit dömda. Det var i måndags som Varbergs tingsrätt meddelade domen för de två männen som har varit drivande i Swefilmer, som ska ha gjort 1 400 filmer tillgängliga för att streama helt gratis. De två männen ska dock ha tjänat 14 miljoner kronor i samband med annons intäkter från piratsajter.

Den 23-årige mannen hemmahörande i Kungsbacka, döms på grund av sin låga ålder till villkorlig dom och samhällstjänst för brott mot upphovsrättslagen. Den 26-årige mannen som bodde i Tyskland där han greps döms till tre års fängelse för brott mot upphovsrättslagen samt grovt penningtvättbrott.

Männen behöver dock inte betala skadestånd Nordisk film, som hade begärt 10 miljoner i skadestånd eftersom filmen ”Johan Falk – Kodnamn Lisa” fanns tillgänglig på sajten när den var bioaktuell. Men tingsrätten avfärdar begäran från Nordisk film, med anledning av att det var fler personer som laddade upp filmer till sajten som ej ännu är gripna. Istället skall de två männen betala 14 miljoner kronor till staten på grund av det grova penningtvättbrottet.

En överklagan kan väntas också från Rättighetsalliansen, som företräder filmbranschen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.