Treårigt fängelsestraff för Swefilmer-grundaren

Publicerad 18 maj 2017, uppdaterad kl. 3:32

Domen mot streamingsajten Swefilmer har avlagts utav Varbergs tingsrätt. Den ena av de två männen bakom Swefilmer får tre års fängelse och den andre villkorlig dom på grund av sin låga ålder.

Nu har de två huvudmännen bakom Swefilmer blivit dömda. Det var i måndags som Varbergs tingsrätt meddelade domen för de två männen som har varit drivande i Swefilmer, som ska ha gjort 1 400 filmer tillgängliga för att streama helt gratis. De två männen ska dock ha tjänat 14 miljoner kronor i samband med annons intäkter från piratsajter.

Annons:


Den 23-årige mannen hemmahörande i Kungsbacka, döms på grund av sin låga ålder till villkorlig dom och samhällstjänst för brott mot upphovsrättslagen. Den 26-årige mannen som bodde i Tyskland där han greps döms till tre års fängelse för brott mot upphovsrättslagen samt grovt penningtvättbrott.

Männen behöver dock inte betala skadestånd Nordisk film, som hade begärt 10 miljoner i skadestånd eftersom filmen ”Johan Falk – Kodnamn Lisa” fanns tillgänglig på sajten när den var bioaktuell. Men tingsrätten avfärdar begäran från Nordisk film, med anledning av att det var fler personer som laddade upp filmer till sajten som ej ännu är gripna. Istället skall de två männen betala 14 miljoner kronor till staten på grund av det grova penningtvättbrottet.

En överklagan kan väntas också från Rättighetsalliansen, som företräder filmbranschen.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • buscador

    Det är märkligt hur pengar styr “rättvisan”! Här har en person fått fängelse för att ha visat bilder, enkelt sett. Ingen personskada skedd, men en monopolfunktion har förlorat lite pengar.
    Är en person deltagare i en gruppvåldtäkt och åklagaren gör en tabbe i åtalet kan “våldtäckare” få skadestånd. (Margretelundsfallet). Och flicka? Lite förluster får man räkna med!
    Mängder av bränder av alla de sorter får passera obemärkt av jurisdiktionerna. Man får ett längre straff (snarast husarrest) för att ha fallerat med ett lån än att ha utfört ett rån t.ex.

    Vad som gäller är att pengarna skall landa i rätt instans och mänsklighet kan dra åt….

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend