Tjänster och gentjänster mellan Sverige och auktoritära regimer

publicerad 13 maj 2017
Margot Wallström och Stefan Löfven

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Så har Sveriges och Löfven-regeringens arbete delvis sett ut i FN den senaste tiden, enligt hemliga dokument som både Aftonbladet och Expressen tagit del av.

Det rör sig om regeringens kampanj för att uppnå en plats i FN:s säkerhetsråd, som blev verklighet i somras. Enligt Aftonbladet ska regeringen framför allt siktat in sig på mindre länder. Ett litet lands röst väger lika tungt i valögonblicket.

T.ex. Etiopien ska ha lovat Sverige sin röst om man i gentjänst ger stöd åt det afrikanska landets strävan efter generaldirektör-posten i Unesco.

Om Etiopien får Sveriges stöd i Unesco-valet nästa år är oklart men klart är, berättar Niclas Kvarnström som då var chef för säkerhetsrådskampanjen på UD, att så kallade “röstbyten” är vanliga.

Niclas Kvarnström säger bl.a. följande till Aftonbladet; “Vi avslöjar som regel inte hur vi röstar i slutna omröstningar. Men Sverige ingår inte röstbyten som vi inte kan stå för”.

Många skulle nog anse att det att stå för någonting inte är att hålla tyst om hur man har röstat.

Expressen, som också tagit del av dokumenten, listar fler löften som Sverige gett andra länder. Det är ganska oskyldiga överenskommelser så varför försöker man hela tiden föra folket bakom ljuset, ställer sig många frågande. Kritiker menar att man det krävs mer öppenhet. Kanske är det inte överenskommelserna som sådana som är stötestenen, utan med vem som man har ingått överenskommelserna.

 

 

Roger M. Klang/Morgonbladetursprungsartikel

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!