Inrikes

Tjänster och gentjänster mellan Sverige och auktoritära regimer

Margot Wallström och Stefan Löfven

Så har Sveriges och Löfven-regeringens arbete delvis sett ut i FN den senaste tiden, enligt hemliga dokument som både Aftonbladet och Expressen tagit del av.

Det rör sig om regeringens kampanj för att uppnå en plats i FN:s säkerhetsråd, som blev verklighet i somras. Enligt Aftonbladet ska regeringen framför allt siktat in sig på mindre länder. Ett litet lands röst väger lika tungt i valögonblicket.
T.ex. Etiopien ska ha lovat Sverige sin röst om man i gentjänst ger stöd åt det afrikanska landets strävan efter generaldirektör-posten i Unesco.

Om Etiopien får Sveriges stöd i Unesco-valet nästa år är oklart men klart är, berättar Niclas Kvarnström som då var chef för säkerhetsrådskampanjen på UD, att så kallade “röstbyten” är vanliga.

Niclas Kvarnström säger bl.a. följande till Aftonbladet; “Vi avslöjar som regel inte hur vi röstar i slutna omröstningar. Men Sverige ingår inte röstbyten som vi inte kan stå för”.

Många skulle nog anse att det att stå för någonting inte är att hålla tyst om hur man har röstat.

Expressen, som också tagit del av dokumenten, listar fler löften som Sverige gett andra länder. Det är ganska oskyldiga överenskommelser så varför försöker man hela tiden föra folket bakom ljuset, ställer sig många frågande. Kritiker menar att man det krävs mer öppenhet. Kanske är det inte överenskommelserna som sådana som är stötestenen, utan med vem som man har ingått överenskommelserna.

 

 

Roger M. Klang/Morgonbladetursprungsartikel

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!