Inrikes

Tidigare MP-politiker gripen för terrorkopplingar

Kvinnor i PKK:s militära division YJA-Star.

En man i 60-årsåldern med kurdisk bakgrund som tidigare varit kommunpolitiker för Miljöpartiet greps tidigare i månaden i Turkiet. Mannen anklagas för att ha kopplingar till terrororganisationen PKK som är förbjuden i landet.

Under förra mandatperioden hade 60-åringen uppdrag som kommunpolitiker och som nämndeman för Miljöpartiet, uppdrag han ska ha lämnat och sedan också gått ur partiet. Mannens vän Rebwar Hassan, riksdagsledamot för Miljöpartiet, säger att 60-åringen var i Turkiet för att besöka vänner och familj.
– Jag har känt honom sedan 2016. Han var mycket aktiv i sociala frågor och miljöfrågor. Jag har inte fått några tecken på att han hör till PKK. Men problemet med Turkiet är att de anklagar alla kurder som är aktiva för kurdiska rättigheter i Turkiet betraktas som PKK, säger han till Expressen.

Hassan berättar vidare att mannen är sjuk i diabetes och uppmanar UD att arbeta för att få hem honom så snabbt som möjligt.

PKK, eller Kurdistans arbetarparti anklagas för att ligga bakom många massakrer och terrorattacker, inklusive mord på tusentals civila i konflikten med Turkiet från 1989 och framåt.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Miljöpartiet
  • PKK