Tidigare MP-politiker gripen för terrorkopplingar

publicerad 16 maj 2019
Kvinnor i PKK:s militära division YJA-Star.

En man i 60-årsåldern med kurdisk bakgrund som tidigare varit kommunpolitiker för Miljöpartiet greps tidigare i månaden i Turkiet. Mannen anklagas för att ha kopplingar till terrororganisationen PKK som är förbjuden i landet.

Under förra mandatperioden hade 60-åringen uppdrag som kommunpolitiker och som nämndeman för Miljöpartiet, uppdrag han ska ha lämnat och sedan också gått ur partiet. Mannens vän Rebwar Hassan, riksdagsledamot för Miljöpartiet, säger att 60-åringen var i Turkiet för att besöka vänner och familj.

– Jag har känt honom sedan 2016. Han var mycket aktiv i sociala frågor och miljöfrågor. Jag har inte fått några tecken på att han hör till PKK. Men problemet med Turkiet är att de anklagar alla kurder som är aktiva för kurdiska rättigheter i Turkiet betraktas som PKK, säger han till Expressen.


Annonser:


Hassan berättar vidare att mannen är sjuk i diabetes och uppmanar UD att arbeta för att få hem honom så snabbt som möjligt.

PKK, eller Kurdistans arbetarparti anklagas för att ligga bakom många massakrer och terrorattacker, inklusive mord på tusentals civila i konflikten med Turkiet från 1989 och framåt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.