Terrordömd uzbek släppt ur förvaret – kan inte utvisas

publicerad 5 november 2019
46-åringen anklagades för att ha förberett ett terrordåd mot Sverige med kemikalier.

Den uzbek som dömdes för terrorfinansiering och togs i förvar av Säkerhetspolisen har nu också fått sitt utvisningsbeslut av regeringen. Han har nu dock släppts fri ur förvaret eftersom utvisningen inte kan verkställas. Det skriver TT.

Den 46-åringe mannen anklagades för att tillsammans med två andra män ha förberett ett terrordåd mot Sverige. De tre greps i ett tillslag i Strömsund och Akalla i april 2018.

Tingsrätten ansåg, att det kunde bevisas, att 46-åringen stått i kontakt med terrororganisationen IS och hade införskaffat kemikalier för terrorändamålet. Han dömdes därför för terrorförberedelser. I hovrätten friades han från de misstankarna, men dömdes för terrorfinansiering.

Efter domen togs han i förvar av Säkerhetspolisen, som ville se honom utvisad eftersom han bedöms som ett säkerhetshot. Mannen överklagade och nu har regeringen fattat det slutgiltiga beslutet om utvisning. Trots det släpptes han.

Det går nämligen inte att utvisa honom, eftersom han sägs vara hotad i hemlandet. Han är alltså, liksom de sex andra radikala islamister som togs i förvar av Säpo i våras, släppt ur förvaret.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.