SVT till angrepp mot Trump i vinklat videoklipp

publicerad 10 april 2016

Under fredagen valde SVT att på nyhetsplats publicera en hopklippt samling videosnuttar med Donald Trump för att få honom att framstå som politiskt aggressiv och extrem.

Trots att SVT har i uppdrag att vara neutrala och inte vinkla sin rapportering så får den amerikanska presidentkandidaten inte tala till punkt i någon av sekvenserna i videon, istället hoppas det raskt vidare till en del av ett nytt uttalande som inte heller det publiceras i sin helhet utan bryts efter någon sekund.

Eftersom SVT samfinansieras av alla licensbetalare och ingår i det som brukar kallas för Public service så ska dessa också följa ett uppsatt regelverk om hur de ska rapportera kring olika nyheter. Där framgår det bland annat att man ska vara neutral och inte vinkla åsikter, men också att den utpekade eller kritiserade ska ha rätt att bemöta kritiken och att kontroversiella ämnen och händelser inte får behandlas på ett ensidigt sätt.

I SVT:s senaste publicering om Trump så är rubriken satt till ”Koll på Trumps hätska uttalanden”, samtidigt som man i ingressen låter läsaren eller tittaren förstå att de hopklippta uttalandena, tagna från sina sammanhang, ger en bra och rättvis bild av hans ståndpunkter i olika frågor, främst utrikespolitiska.

I en annan artikel, också publicerad under fredagen så utmålas Trump som rasist av en svart amerikanska, utan att Trump eller någon i hans stab eller någon av hans sympatisörer får möjlighet att bemöta kritiken eller ge en mer nyanserad bild.

 

De aktuella inslagen:
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/koll-pa-trumps-fracka-uttalanden
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/gloria-trotsade-rasismen-nu-fasar-hon-for-trump

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!