Foto: SVT/skärmdump

SVT till angrepp mot Trump i vinklat videoklipp

Publicerad 10 april 2016, uppdaterad kl. 8:22

Under fredagen valde SVT att på nyhetsplats publicera en hopklippt samling videosnuttar med Donald Trump för att få honom att framstå som politiskt aggressiv och extrem.

Trots att SVT har i uppdrag att vara neutrala och inte vinkla sin rapportering så får den amerikanska presidentkandidaten inte tala till punkt i någon av sekvenserna i videon, istället hoppas det raskt vidare till en del av ett nytt uttalande som inte heller det publiceras i sin helhet utan bryts efter någon sekund.

Annons:


Eftersom SVT samfinansieras av alla licensbetalare och ingår i det som brukar kallas för Public service så ska dessa också följa ett uppsatt regelverk om hur de ska rapportera kring olika nyheter. Där framgår det bland annat att man ska vara neutral och inte vinkla åsikter, men också att den utpekade eller kritiserade ska ha rätt att bemöta kritiken och att kontroversiella ämnen och händelser inte får behandlas på ett ensidigt sätt.

I SVT:s senaste publicering om Trump så är rubriken satt till ”Koll på Trumps hätska uttalanden”, samtidigt som man i ingressen låter läsaren eller tittaren förstå att de hopklippta uttalandena, tagna från sina sammanhang, ger en bra och rättvis bild av hans ståndpunkter i olika frågor, främst utrikespolitiska.

I en annan artikel, också publicerad under fredagen så utmålas Trump som rasist av en svart amerikanska, utan att Trump eller någon i hans stab eller någon av hans sympatisörer får möjlighet att bemöta kritiken eller ge en mer nyanserad bild.

 

De aktuella inslagen:
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/koll-pa-trumps-fracka-uttalanden
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/gloria-trotsade-rasismen-nu-fasar-hon-for-trump

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Dacke

    Protesterna mot att Trump framställdes negativt i SVT är bara en västanfläkt i jämförelse, ifall hans goda och positiva sidor framkommit! Hela den samlade “kulturvänstern” hade orsakat orkanstyrka i sina protester emot SVT och krävt att de som gjort programmet tvingats till en offentlig ursäkt. I Sverige får man inte framställa en som har en avvikande åsikt i god dager, för då står den förenade vänstern – enig. (suck)

  • Granby

    Soros och hans gäng hejar på Hillary Clinton. SVT styrs av Soros Washington.

  • Granby

    Läs om nästa planeringsmöte för vår “demokrati” på http://www.vaken.se/nasta-bilderberg-mote-blir-9-12e-juni-i-dresden-tyskland/

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend