SVT och SR beskriver afghansk våldtäktsman som hallänning

publicerad 28 april 2022
- av Redaktionen

Förra veckan våldtogs en kvinna i Norbergs kommun och lämnades sedan för att dö i ett gruvhål. En 40-årig man häktades snabbt och när SVT rapporterade om händelsen beskrevs han som ”hemmahörande i Halland”, trots att han inte är folkbokförd eller ens har uppehållstillstånd i Sverige.

Det var under förra veckan som en förbipasserande hörde en kvinna ropa på hjälp från ett gruvhål vid Långgruvan väster om Avesta, i Norbergs kommun. I gruvhålet låg en skadas afghansk kvinna och det visade sig att hon blivit våldtagen och sedan nerknuffad, rapporterar Samnytt. Efter flera timmars räddningsinsats kunde hon tas till sjukhus och hennes läge uppges nu vara stabilt.

En 40-årig man greps under helgen och anhölls i måndags misstänkt för våldtäkt och mordförsök. Mannen är troligtvis från Afghanistan, men hans identitet och medborgarskapsland är okänt.

Skattefinansierande SVT samt SR valde dock att beskriva mannen som ”hemmahörande i Halland”, vilket gav intrycket att han är svensk medborgare. När Samnytt ringde upp SVT Halland uppgav en redaktör att han var folkbokförd i landskapet, men så är inte fallet. 40-åringen har aldrig varit folkbokförd i Sverige. För att kunna bli det måste han först ha uppehållstillstånd i Sverige, vilket han nekats till.

Adressen som SVT använt som källa till att mannen är bosatt i Halland går dock i själva verket till stadens Migrationsverk. När Samnytt ringer upp Skatteverket för att kontrollera om mannen har en så kallad ”särskild adress” registrerad, en adress som invandrare med enbart ett så kallat samordningsnummer ibland kan registrera, finns det ingen angiven.

Det finns ingen kontaktadress registrerad, berättar en handläggare på Skatteverket för Samnytt.

Samnytt har även kontaktat SVT Hallands ansvariga utgivare som i ett mejl skriver: ”Vi väljer av publicistiska skäl att inte precisera mer än Halland i artikeln, och det gör jag inte heller i mejl till dig.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.