SVT fälls av granskningsnämnden för USA-bevakning

publicerad 28 juni 2019

Granskningsnämnden har fällt ett nyhetsinslag om Donald Trump som sändes i SVT i december 2018. Nämnden har flera invändningar mot SVT:s sätt att bedriva journalistik i samband med den bevakade händelsen.

I inslaget om att personer hade gripits under en demonstration mot Donald Trumps gränsmur sade en reporter:

President Trump har gett sig själv ett A+ som Commander in Chief och dessutom gett sig själv smeknamnet ’President T’, men än har han inte lyckats få till muren mellan USA och Mexiko. Där har nu 32 personer gripits för att de inte tycker som honom, utan de demonstrerar mot att USA inte släpper in de människor som anlände till Tijuana i Mexiko i november.

Det korrekta var att 31 personer greps för intrång och en person greps för övergrepp på tjänsteman.

Ingen demonstrant greps för att de inte tyckte som Donald Trump. SVT korrigerade delvis felaktigheterna, men lät påståendet att människor gripits för att de inte tyckte som Trump gå igenom.

Granskningsnämnden skriver i sitt utlåtande, att den “konstaterar att uppgiften i inslagen om att demonstranter arresterats på grund av att de inte tyckte som presidenten var felaktig”. Nämnden godtar inte SVT:s rättelse, utan skriver att den “inte tillräckligt klargjorde vad som blivit fel i de ursprungliga sändningarna… SVT har därmed inte följt bestämmelsen om beriktigande. Mot den bakgrunden strider inslagen mot kravet på saklighet“.

SVT måste nu “på lämpligt sätt” offentliggöra Granskningsnämndens beslut att fälla inslaget. SVT har även tidigare fällts av Granskningsnämnden för inslag om USA:s nuvarande president. I januari 2017 intervjuades en kvinna av en reporter utsänd av SVT för att bevaka Donald Trumps installation som president. Reportern ställde frågor som “Har du muslimska vänner?” och “Är du inte rädd?”. Granskningsnämnden fann då att inslaget bröt mot kravet mot opartiskhet.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!