Sverigedemokraterna på väg ändra sin syn på abort

publicerad 24 maj 2019
- av Per Nordin

Sverigedemokraterna har under senare tid ändrat syn i många av partiets kärnfrågor. Nu är man på väg att byta åsikt även i frågan om abort.

Inför riksdagsvalet 2018 lät partiet meddela att man släpper motståndet mot homoadoptioner som partiet tidigare varit emot. Den 23 mars tidigare i år gick den Sverigedemokratiska företrädaren Markus Wiechel ut med att Sverigedemokraterna ”inte tänker riva upp några uppehållstillstånd” för de grupper av invandrare som kommit till Sverige de senaste åren. Nu har partiet frångått sin tidigare hållning även i frågan om abort.

– Vi är på väg att ändra oss till att harmonisera med övriga partier om vecka 18, meddelade Sverigedemokraterna till Expressen.

Motståndet mot innevarande abortlagstiftning har varit en av Sverigedemokraternas kärnfrågor sedan starten 1988. Tidigare har man velat sänka abortgränsen från vecka 18 till vecka 12.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.