Svenskar – minst lyckliga i Norden

publicerad 16 maj 2017

Svenskar är minst lyckliga i Norden, enligt FN-nätverket SDSN:s årliga rapport. Norge, Danmark och Island toppar listan och Finland kommer på fjärde plats.

Men Sverige hamnar liksom förra året på en tionde plats, en avsevärd sänkning jämfört med en femteplats för fyra år sedan.

Det är så små skillnader i toppen att det är svårt att säkert säga. Listan skulle också se annorlunda ut med andra sätt att mäta, eller hur de ingående områdena viktas, säger Göran Hådén, partistyrelseledamot (MP) och sakkunnig i lyckoforskning.

Rapportförfattarna har med hjälp av bland annat BNP, medellivslängd och korruption mätt lyckan i 155 länder. I år var extra fokus på lycka på arbetsplatsen.

– Men jag ser till exempel att reformer som stärker arbetares tidsbalans, variation och möjlighet till utveckling, tydlighet och påverkan i sitt arbete skulle skapa mer välmående, säger Göran Hådén.

Hådén är förespråkare av kortare normalarbetstid. I stället för att produktionsökning tas ut i pengar vill han se kortare arbetstid och mer rättvis fördelning av jobben. Detta skapar mer hållbara samhällen och ger människor mer tid till bland annat barn och engagemang i samhället.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.