Foto: Johannes Jansson/norden.org/CC BY 2.5

Svenskar – minst lyckliga i Norden

Publicerad 16 maj 2017, uppdaterad kl. 13:03

Svenskar är minst lyckliga i Norden, enligt FN-nätverket SDSN:s årliga rapport. Norge, Danmark och Island toppar listan och Finland kommer på fjärde plats.

Men Sverige hamnar liksom förra året på en tionde plats, en avsevärd sänkning jämfört med en femteplats för fyra år sedan.

Annons:


Det är så små skillnader i toppen att det är svårt att säkert säga. Listan skulle också se annorlunda ut med andra sätt att mäta, eller hur de ingående områdena viktas, säger Göran Hådén, partistyrelseledamot (MP) och sakkunnig i lyckoforskning.

Rapportförfattarna har med hjälp av bland annat BNP, medellivslängd och korruption mätt lyckan i 155 länder. I år var extra fokus på lycka på arbetsplatsen.

– Men jag ser till exempel att reformer som stärker arbetares tidsbalans, variation och möjlighet till utveckling, tydlighet och påverkan i sitt arbete skulle skapa mer välmående, säger Göran Hådén.

Hådén är förespråkare av kortare normalarbetstid. I stället för att produktionsökning tas ut i pengar vill han se kortare arbetstid och mer rättvis fördelning av jobben. Detta skapar mer hållbara samhällen och ger människor mer tid till bland annat barn och engagemang i samhället.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • När vi har en reell hög arbetslöshet dold i diverse låtsasjobb där människor daltar och daltas med är arbetstidsförkortning otroligt logiskt av flera olika skäl. Arbetsbördan per capita minskar kontinuerligt p.g.a. automatisering och digitalisering. Assimilationen blir lättare när alla har ett arbete att gå till och extremismen minskar. Lönerna stiger då arbetslösheten sjunker, MEN, OCH DET ÄR VIKTIGT, man måste först skydda Sverige nationellt med en protektionistisk skyddsmur mot social dumpning och frihandel från konkurrerande länder.

 • Bertil Andersson

  Tramsrapport. Varför nämner inte Hådén den väldigt dåliga psykosociala miljön i Sverige? Som uteslutande grundar sig i att politikerna helt kör över folket, suger ut varenda spänn ur människor, hycklar och ljuger så det osar om det, säger åt oss vad vi får säga, tycka annars straffas vi.
  Det är dessutom helt förkastligt att medlemmar ur ett regeringsparti ens får ta i en sådan rapport.

 • buscador

  Lycka är en andlig egenskap. Kroppen är en energiomvandlare med några ytterst enkla drivkrafter; att äta, behöva skydd, och att förökas. Om dessa tre tillstånd pumpas det ivrigt med i PK-media.
  Om nu PK-maffian (+NWO) har för avsikt att reducera anden till att tro att den endast är en materialistisk enhet för konsumtion, då “försvinner” den andliga dimensionen per automatik och därmed även lyckan.

 • Peter Jacobsson

  Kan det ha att göra med att våra politiker lovar en sak och gör en helt annan?

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend