Svensk polis stärker beredskapen – upprättar nationell särskild händelse

publicerad 26 november 2020
- av Per Nordin
Polisen vill kunna stärka sin beredskap.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Med anledning av coronapandemin har polisen nu upprättat en ”nationell särskild händelse.” I praktiken innebär det att man snabbt ska kunna stärka eller omfördela resurser till olika delar av verksamheten om behov uppstår, men exakt vilka situationer det är polisen vill kunna sätta in extra resurser till är oklart.

– Vi har svårt att överblicka ett antal olika händelseutvecklingar på grund av att smittspridningen har ökat. Det här ger oss en möjlighet att ha enhetliga arbetsformer och metoder fortsatt under pandemin, säger kommenderingschefen Per Engström till skattefinansierade SVT.

Den skärpta beredskapen kommer att pågå till åtminstone slutet av februari, men kan komma att förlängas ytterligare vid behov.

Polisen upprättar nu en så kallad nationell särskild händelse, med anledning av pandemin. Den kommer att pågå till åtminstone slutet av februari.

I Frankrike har liknande förändringar genomförts i syfte att upprätthålla en hård coronarepression och se till så att medborgarna följer de uppsatta restriktionerna. Bland annat har den franska polisen fått mandat att upprätta coronakontroller, stoppa ”illegala fester”, se till så att människor inte rör sig utomhus utan giltiga skäl och på andra sätt säkerställa att medborgarna inte bryter mot makthavarnas restriktioner.

Kritiker oroar sig för att även den svenska polisen kan komma att få ökade befogenheter om repressionen i Sverige skärps ytterligare och att man då kommer att lägga resurser på att kontrollera och lagföra människor som bryter mot restriktionerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!