SR backar om indian- och eskimåförbud: “olyckligt att påstå att orden är rasistiska”

publicerad 22 juli 2020
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Så sent som i mars i år använde Sveriges Radio ordet ”indian” i ett inslag som fortfarande ligger uppe på deras hemsida. SR:s språkpolis uttryckte dock nyligen att orden indian och eskimå ska vara nedsättande ord och förbjudas från att användas i radioprogrammet Ekots kommentarsfält på Facebook. Nu backar man efter att man stött på hård kritik för tilltaget.

Glassföretaget Triumf Glass uppmärksammades bland annat för att man döpt en av sina glassar efter den amerikanska indianhövdingen Sitting Bull. Det var i samband med en artikel om detta som Ekot slog fast sin mening att ordet ”indian” framöver skulle betraktas som en kränkande och rasistisk beskrivning av en person eller folkgrupp.

God morgon! Nu har kommentarsfältet rensats, rasistiska ord som indian och eskimå är INTE okej!”, skrev Ekot i en kommentar till sitt inlägg på Facebook.

Det var fler än en person som undrade vad Ekot menade.

Jag hade ingen aning om att det var rasistiska ord. Har ni en lista på alla ord som är rasistiska, så att man vet?”, frågade exempelvis Magnus Hansson.

Såsom man inte använder n-ordet längre till att referera till svarta människor så gäller detsamma för ovannämnda ord. Detta är vad som gäller. Fortsätter man använda dessa ord i våra kommentarsfält så kan man komma att blockas.”, var Ekots svar.

Därefter hänvisade man till Sveriges Radios kommentarsregler där det bland annat står att kommentarer med ”Olika former av rasism och främlingsfientlighet” kommer att raderas.

Kritiken i kommentarsfälten blev dock mycket omfattande, och Ekot fick bland annat ironiska frågor som exempelvis varför man inte samtidigt ersätter ett begrepp som “cowboy” med “nötkreaturshanterare”. Kommentarerna var så omfattande att Ekot till slut kände sig tvungna att säga ifrån och meddela att man stänger tråden och raderar ytterligare kommentarer.

Senare har Ekot redigerat sin ursprungliga kommentar och skriver nu att det “var olyckligt” att definiera orden som rasistiska och att man backar från sitt påstående att dessa är att betrakta som nedsättande ord.

Ekot har valt att redigera denna kommentar. Vi påstod tidigare att två benämningar på ursprungsbefolkningar var rasistiska. Det var olyckligt att påstå att orden är rasistiska, däremot vet vi att de kan uppfattas som kränkande och rasistiska av många människor och Sveriges Radios hållning är, och har sedan en tid tillbaka varit, att de ska användas med försiktighet.

Inuit är ett förhållandevis likartat alternativ till eskimå som åtminstone ännu inte angripits av språkpolis för att vara nedsättande. Egentligen syftar dock inuiter på en av två folkgrupper som inräknats i termen eskimåer – den andra är yupiker i de arktiska delarna av Ryssland och Alaska, som har en separat språklig gemenskap.

Den alternativa terminologin för indianer är mer oklar – det vill säga en alternativ samlingsbenämning på ett stort antal olika folkslag som utgör ursprungsbefolkningen i Nord- och Sydamerika – inklusive eskimåer/inuiter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!