Inrikes

Södersjukhuset slänger våldtäktsbevis på grund av platsbrist

Efter sex månader slänger Södersjukhuset spår som säkrats efter sexualbrott ifall inte brottet polisanmälts. 

Uppemot 800 personer söker sig varje år till akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm. Omkring 40 procent av de som söker sig dit går dock inte vidare och polisanmäler det brott de utsatts för vilket leder till att de bevis som säkrats efter topsning inte sparas längre än sex månader då sjukhuset slänger alla bevis på grund av platsbrist.

– Vi vill ju spara dem längre och vi har påpekat flera gånger att vi behöver större utrymmen, säger Anna Möller, ansvarig läkare på sjukhuset, till Ekot.

Detta har lett till att bevisning har hunnit förstöras då polis och åklagare ringer och efterlyser spårsäkringssatser. Som regel sparas DNA-spår som tagits vid sexualbrott i två år på andra sjukhus runt om i landet.

Det är klart att de flesta blir besvikna. När de äntligen tagit mod till sig att anmäla. Blir det ett lagförslag måste ju sjukhuset tillgodose behovet av större lokaler, säger Möller.

Liknande artiklar

Tysk polis har gjort sitt största tillslag mot män... Tillslag mot människosmuggling har genomförts i 12 tyska delstater mot ett kriminellt nätverk bestående av tyska och tha...
Två explosioner på kort tid i Helsingborg Inom loppet av två timmar skedde två explosioner i Helsingborg. Den första i östra Helsingborg och den andra i de centra...
Förstärkt förmåga att bekämpa sexualbrott mot barn... Rättsväsendet har stärkt förmågan att bekämpa sexuella övergrepp på nätet och bland annat ökat den polisiära närvaron oc...

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!