Socialdemokratiska förslaget: 35 timmars arbetsvecka

publicerad 10 augusti 2024
- av Redaktionen
Annika Strandhäll tror att en arbetstidsförkortning kan ha många positiva effekter.

En arbetsgrupp som tillsatts av Socialdemokraterna har kommit fram till att partiet aktivt bör arbeta för att förkorta arbetstiden till 35 timmar i veckan, från nuvarande 40 timmar.

– Vi tror att detta även leder till förbättrad hälsa och får människor att orka hela vägen, menar Annika Strandhäll (S).

Enligt Strandhäll vill S ”bevisa att ett sänkt heltidsmått är både möjligt och positivt för samhället” och tanken är att dra igång ett forskningsprojekt där 5000 svenska arbetare ska studeras när de under ett års tid arbetar 35 timmar i veckan – primärt inom välfärdssektorn. Målsättningen är sedan att 35-timmars arbetsvecka ska införas i ”hela samhället” innan år 2035.

– Det är ett naturligt steg att ta om man tittar på hur man skapar ett mer hållbart arbetsliv. Vi tror att det här är någonting som svenska löntagare vill, fortsätter Strandhäll i en intervju med statskanalen SVT, och hävdar att den ekonomiska kostnaden inte behöver bli så stor som kritiker påstår.

– Studier på de arbetstidsförkortningar som har gjorts pekar på att det finns en positiv samhällseffekt snarare än en stor kostnad. De skräcksiffror som har varit uppe i den svenska debatten och som pratar om hundratals miljarder – det finns ingen empiri som stödjer det.

“Tappar intäkter på 250 miljarder”

Liberalernas Johan Pehrson är dock inte imponerad av förslaget och menar att det både är orealistiskt och kommer att kosta hundratals miljarder kronor.

Jobbar man mindre får man också mindre gjort. Det går inte att komma ifrån. Mer måste göras för att familjer enklare ska kunna balansera arbetsliv och fritid, men Socialdemokraternas förslag riskerar att resultera i det motsatta … Socialdemokraternas förslag innebär att vi skulle tappa skatteintäkter på 250 miljarder kronor. Det är mer än vad hela rättsväsendet och försvaret kostar tillsammans”, skriver han i en kommentar.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv, som företräder privata företag, är också emot en arbetstidsförkortning och menar att en sådan skulle leda till att Sveriges BNP minskar med 8,1 procent.

Idag arbetar cirka 80 procent av tjänstemännen och 74 procent av arbetarna 40 timmar i veckan, rapporterar kanalen, och 1973 infördes lagändringar som innebär att en heltidsanställds ordinarie arbetstid hos en och samma arbetsgivare inte får vara fler timmar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!