Socialdemokratisk politiker: Jag gömde SD:s valsedlar

publicerad 2 augusti 2017
Sandra Ackefjord (S) skrev på Twitter att hon gömt valsedlar

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den socialdemokratiske lokalpolitikern Sandra Ackefjord skrev på Twitter att hon gömt valsedlar tillhörande Sverigedemokraterna. Nu lämnar hon alla sina politiska uppdrag.

Det var tidigt på lördagsmorgonen som Sandra Ackefjord, lokalpolitiker för Socialdemokraterna i Karlskrona, skrev på Twitter om hur hon gömt SD:s valsedlar bakom Socialdemokraternas under förra kyrkovalet. Hon påpekade också att SD inte fick en enda röst i Karlskrona under Kyrkovalet, som enligt henne själv är ett av SD:s starkaste fästen.

Ackefjords agerande utgör inte nödvändigtvis valfusk, eftersom kyrkovalet omfattas av andra regler än riksdagsvalen – med i de flesta val är det strikt förbjudet och kan ge uppemot sex månaders fängelse.

Ewy Svensson, ordförande i kyrkorådet i Lyckå församling, ser mycket allvarligt på det som inträffat.

Det är mycket upprörande om detta är sant, säger Svensson till BLT.

Efter att Sandra Ackefjords Twitterinlägg uppmärksammats har hon polisanmälts för valfusk och anklagats för lagbrott av Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali.

Sandra Ackefjord har efter skandalen lämnat alla sina politiska uppdrag och avsagt sig sitt medlemskap i Socialdemokraterna. Hon förnekar däremot att hon verkligen utförde den handlingen som hon beskrev på Twitter.

– Jag har inte gömt valsedlar utan intentionen var att på Twitter beskriva ett scenario som visar hur lätt det är att gömma valsedlar, sade Ackefjord till P4 Blekinge.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!