Skulpturer vid barnsjukhus pekas ut som sexkonst

publicerad 16 maj 2022
- av Sofie Persson

De nya skulpturerna vid barnsjukhuset i Göteborg väcker starka reaktioner och kan från olika vinklar uppfattas som någon form av sexkonst.

Konstverken och skulpturerna i fråga är tänkta att väcka leklust och nyfikenhet hos barn, menar konstprojektledaren Eleonora Fors Szuba.

Skulpturerna vid barnsjukhuset vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är minst sagt tolkningsbara. En skulptur ser från en vinkel ut att ligga på mage med benen längs sidorna. Vid ena sidan sticker en svart, tjock “pinne” upp. Tittar man på skulpturen från andra vinklar kan man dock se att det i själva verket ska föreställa ett djur med näbb och att den svarta, tjocka pinnen troligtvis kan vara dess svans.

 

 

Verket är gjort av Joakim Ojanen på uppdrag av Västra Götalandsregionen. I dagsläget är utemiljön inte klar och ska kompletteras med fler skulpturer.

Eleonora Fors Szuba, konstprojektledare för Barnsjukhuset vid Östra Sjukhuset, berättar att miljön är tänkt som en plats för barnen och deras familjer som vistas på sjukhuset att kunna gå ut till.

Konstverken och skulpturerna i fråga är tänkta att väcka leklust och nyfikenhet hos alla men framför allt hos barnen, säger Szuba till Göteborgs-Posten.

 

Foto: Nya Dagbladet

 

Från allmänhetens reagerar många på att skulpturen tycks göra sexuella anspelningar och att det i största allmänhet ger uttryck för en stil som är olämplig för barn att vistas omkring. Fors Szuba menar dock själv att hon är ”helt obekant” inför negativa reaktioner.

De reaktioner vi har fått har enbart varit positiva och att det är roligt att vi satsar på konst på barnsjukhuset, säger Fors Szuba.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!