Inrikes

Skatteverket till attack mot ensamstående bloggmamma

Helena Edlund krävs på 214 000 kronor för gåvor hon fått.

Helena Edlund krävs på 214 000 kronor i skatt för att hennes läsare haft möjlighet att ge henne donationer via Swish. I förlängningen kan resultatet bli att journalister och bloggare tvingas sluta ta emot donationer om de inte vill riskera att åka på en rejäl skattesmäll.

I ett blogginlägg berättar Edlund att Skatteverket först kontaktade henne i juni 2019 och meddelade att hon skulle granskas eftersom hon tog emot donationer via Swish. Handläggaren skulle ”fastställa” huruvida insättningarna på Helenas konto kunde kopplas till hennes skrivande och om det i så fall var att klassa som skattepliktig inkomst.
Donationer och gåvor är skattefria enligt lagen, men handläggaren menade ändå att det inte kunde uteslutas att de som swishat Helena hade läst hennes texter och att det därför kunde vara tal om en sorts betalning – trots att bloggen är helt gratis att läsa. Handläggaren bifogade ett kontoutdrag från Helenas bank och krävde att hon skulle redogöra för alla insättningar som inte var markerade som lön eller från Försäkringskassan.

Framför mig låg en 1,5 cm tjock bunt med listor på omkring 1,500 transaktioner med allt från egna insättningar, returer från butiker, lån… Jag satte mig ner, bara för att snabbt inse att det var ett omöjligt uppdrag.

Skatteverket fortsätta kräva att Helena skulle redogöra för samtliga insättningar på alla hennes konton – omkring 1500 olika poster, ibland närmare tre år tillbaka i tiden. Helenas förklaringar och försök till redovisningar godkändes inte och hon fick också reda på att Skatteverket också ringt runt till folk som donerat pengar till henne och ställt frågor till dessa som närmast liknade ett förhör.

Till slut kom smällen. Helena skulle betala inkomstskatt för alla insättningar på alla hennes konton – trots förklaringar och redovisning. Dessutom skulle hon betala 40 procent i skattetillägg – sammanlagt 214 880 kronor. Detta eftersom hon bloggar gratis och tar emot gåvor via Swish.

Visst kan jag överklaga, men i Sverige är det så finurligt att det inte spelar någon roll om du överklagar – för att undvika att hamna hos Kronofogden måste kravet betalas in ändå. Vem har en kvarts miljon som ligger och skräpar? Och vem har resurser att driva process mot Skatteverket, med alla dess handläggare och jurister? Inte jag, i alla fall”, konstaterar hon uppgivet.

Berättelsen i sin helhet kan läsas på Newsvoice och på Helenas egen blogg.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!