Skattebetalarnas stödpaket gick till värdjättens chefsbonusar

publicerad 9 maj 2021
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vårdbolaget Attendo har fått över 120 miljoner kronor i ”stödpaket” av svenska skattebetalare för att klara coronakrisen – ändå har företaget valt att betala ut miljonbelopp i bonusar till sina högsta chefer.

Schibsted-tidningen Aftonbladet rapporterar att vårdjätten Attendo har betalat ut 4,8 miljoner kronor i bonusar till vdn och koncernledningen under 2020 – samtidigt som man tagit emot 120 miljoner kronor från svenska skattebetalare och 10 miljoner från Finland.

Nästan fem av dessa miljoner har gått till extra bonusutbetalningar till sex personer i företagets ledning – trots att stödpaketet gavs till Attendo för att hjälpa företaget att klara att finansiera sin verksamhet under pandemin.

Noterbart är också att bonusutbetalningarna var 98 procent högre under 2020 än under 2019 då man alltså inte fick något skattefinansierat stödpaket.

Företagets vd Martin Tivéus tjänade under 2020 12,9 miljoner kronor – lön förmåner och bonusar som nästan helt bekostas av svenska skattebetalare.

Samtidigt som cheferna tjänar allt mer så har övriga anställda fått lägre löner jämfört med föregående år – något som enligt Attendo beror på att lönerna i Finland där bolaget också är verksamt är lägre än i Sverige.

Förutom de 130 miljoner
som man blivit beviljade har man ”äskat kompensation” om ytterligare 72 miljoner kronor – det är dock oklart vilket belopp man kommer att beviljas här eller hur mycket av dessa skattepengar som kommer att gå till chefernas bonusar.

Attendos ledning vägrar att ställa upp på en intervju och hävdar att man ”är inne i en så kallad tyst period” den kommande månaden och att man ”inte har mer att tillägga”. Man svarar dock i textform att bonussystemet bland annat bygger på kundnöjdhet, medarbetarnöjdhet och finansiellt resultat – kriterier man hävdar att man har uppfyllt och att de skattefinansierade bonusarna därför också är i sin ordning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!