Skattebetalarnas stödpaket gick till värdjättens chefsbonusar

publicerad 9 maj 2021

  Vårdbolaget Attendo har fått över 120 miljoner kronor i ”stödpaket” av svenska skattebetalare för att klara coronakrisen – ändå har företaget valt att betala ut miljonbelopp i bonusar till sina högsta chefer.

  Schibsted-tidningen Aftonbladet rapporterar att vårdjätten Attendo har betalat ut 4,8 miljoner kronor i bonusar till vdn och koncernledningen under 2020 – samtidigt som man tagit emot 120 miljoner kronor från svenska skattebetalare och 10 miljoner från Finland.

  Nästan fem av dessa miljoner har gått till extra bonusutbetalningar till sex personer i företagets ledning – trots att stödpaketet gavs till Attendo för att hjälpa företaget att klara att finansiera sin verksamhet under pandemin.
  Noterbart är också att bonusutbetalningarna var 98 procent högre under 2020 än under 2019 då man alltså inte fick något skattefinansierat stödpaket.

  Företagets vd Martin Tivéus tjänade under 2020 12,9 miljoner kronor – lön förmåner och bonusar som nästan helt bekostas av svenska skattebetalare.

  Samtidigt som cheferna tjänar allt mer så har övriga anställda fått lägre löner jämfört med föregående år – något som enligt Attendo beror på att lönerna i Finland där bolaget också är verksamt är lägre än i Sverige.

  Förutom de 130 miljoner
  som man blivit beviljade har man ”äskat kompensation” om ytterligare 72 miljoner kronor – det är dock oklart vilket belopp man kommer att beviljas här eller hur mycket av dessa skattepengar som kommer att gå till chefernas bonusar.

  Attendos ledning vägrar att ställa upp på en intervju och hävdar att man ”är inne i en så kallad tyst period” den kommande månaden och att man ”inte har mer att tillägga”. Man svarar dock i textform att bonussystemet bland annat bygger på kundnöjdhet, medarbetarnöjdhet och finansiellt resultat – kriterier man hävdar att man har uppfyllt och att de skattefinansierade bonusarna därför också är i sin ordning.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!