MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Skandalomsusad kommundirektör får nytt toppjobb

publicerad 8 maj 2020
- av Per Nordin
Mikael Gustavsson Roxell, tidigare Mikael Ekfalk.

Mikael Lekfalk sparkades från sin post som kommundirektör i Luleå efter att ha lagt över en halv miljon kronor av skattebetalarnas pengar på en personlig mentor utan att informera kommunstyrelsen om detta. Nu har han fått ett nytt kommunalt toppjobb som social- och äldredirektör i Nacka kommun.

Lekfalk bytte efter skandalerna namn till Mikael Gustavsson Roxell och hans tidigare agerande har inte avskräckt Nacka kommun från att ge honom en ny anställning på chefsnivå. Själv tycker inte Lekfalk att hans agerande varit så farligt.

– Att man får sluta på sådana roller är inte helt ovanligt. Du kan få gå på dagen om politiken inte har förtroende för dig
, säger han till Aftonbladet.

Han hävdar att namnbytet har att göra med att han gift om sig och att han då tagit dels sin nya hustrus efternamn och dels sitt gamla pojknamn, inte att det skulle ha att göra med att han vill vara mer anonym.

När Lekfalk/Roxell tvingades lämna tjänsten som kommundirektör fick han nästan två miljoner kronor i avgångsvederlag. Han blev också polisanmäld för grov trolöshet mot huvudman.

– Det är alltid tråkigt att enskilda medborgare polisanmäler en. Jag har aldrig varit orolig för det och den är nedlagd nu. Det har jag släppt och lagt bakom mig fullständigt. Jag blickar framåt och söker nya uppdrag som jag tycker är meningsfulla, kommenterar han det hela.

Han vill han inte ytterligare kommentera varför han lade undan en halv miljon kronor på en personlig mentor och benämner det endast som ”passerat” och ”inga konstigheter på något sätt”. Han tror inte heller att skandalerna i Luleå skadat förtroendet för honom.

– Jag tror att medias kraft är väldigt stor. Jag vet inte, men hoppas inte förtroendet för mig tagit skada. Jag tror och hoppas att jag nu får en reell chans att visa vad jag kan och vad jag är bra på. De som jobbar i branschen vet hur det funkar, men medborgare kan säkert ha en annan bild av mig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend