Sjuksköterskor kallas för ”horor” och ”rasister”

publicerad 9 januari 2020

Sjuk- och undersköterskor berättar för Smålandsposten hur de oblygt kallas för ”hora” och ”rasist” av patienter och dessas anhöriga. De beskriver också en arbetsmiljö där de utsätts för mycket hot och våld – och nu har man tröttnat.

Reportaget ifråga är från akutavdelningen tillhörande Centrallasarettet i Växjö där sköterskorna berättar om arbetssituationen.

Man får vara otrevlig om man mår dåligt. Men nu får vi saker kastade mot oss. Folk har spottat mot mig, jag har blivit hotad av anhöriga och blivit kallad hora och rasist på jobbet, säger Zara som jobbar på akutavdelningen.


Annonser:


Zara uppfattar det som att patienterna tror att de kan kalla personalen vad som helst och att de som beter sig illa inte förväntar sig någon motreaktion.

Ida som också jobbar på akutmottagningen vittnar om liknande incidenter, att hon också blivit kallad ”hora” och blivit stämplad som rasist.

Jag har också blivit kallad fitta, hora och rasist. Jag upplever att det blivit vanligare att man drar rasistkortet de senaste åren. Vi bedömer patienterna likadant, säger hon.

 

NB Nyhetsbyrån/Andreas Swedberg
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.