SD:s chefsideolog kan tänka sig samarbete med Feministiskt initiativ

publicerad 26 maj 2020
- av Per Nordin
Mattias Karlsson

I SVT:s program ”Mötet” argumenterar Sverigedemokraternas ideolog Mattias Karlsson för att SD och Feministiskt Initiativ skulle kunna samarbeta och lägga fram gemensamma politiska förslag eller budgetsatsningar. Den tidigare Fi-ledaren Gudrun Schyman är å sin sida däremot inte intresserad av någon form av samarbete och menar att Karlsson bara vill få SD ”accepterat” som ett vanligt och rumsrent parti något hon menar att SD inte är.

Bakgrunden är att både Karlsson och Schyman är överens om att coronakrisen hanterats dåligt i Sverige och att det inte funnits några beredskapslager av varken medicinsk materiel eller annat, utan att det enda som funnits tillgängligt har varit det som just för tillfället producerats.

– Hade SD och Fi skrivit ihop sig i en gemensam debattartikel eller kommit överens om ett gemensamt förslag eller budgetsatsning så hade det nog gett uppmärksamhet och kanske på riktigt lett till förändringar, säger Karlsson i programmet.

Karlsson och Schyman har dock olika lösningar på problemen. Karlsson menar att coronakrisen visat att nationalstaten absolut inte är förlegad, utan tvärtom behövs mer än någonsin. Schyman i sin tur anser att pandemin har visat att gränser inte stoppar några virus och visionerar snarare om en värld utan några nationella eller regionala gränser.

När de i slutet av programmet får en lapp att skriva på om de kan tänka sig att föra politiska samtal efter coronakrisen så skriver Karlsson ja på lappen medan Schyman säger nej.

Mattias Karlsson har under lång tid gått i bräschen för att rensa ut obekväma röster och förmenta ideologiska avvikare inom Sverigedemokraterna. Enligt kritiker är han en av de Sverigedemokrater som tydligast och mest aktivt drivit på den omfattande liberaliseringen av partiet med målsättningen att nå större parlamentarisk makt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.