SD stödjer Alliansen – vill återinföra bortre tidsgräns för sjukskrivningar

publicerad 14 december 2017
Regering Tidöavtalet
Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M)

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraterna valde Alliansens linje och röstade för motionen om att införa en bortre tidsgräns för sjukskrivningar.

Riksdagen röstade vintern 2016 om att avskaffa den bortre tidsgränsen för sjukskrivningar, vilket var ett av Socialdemokraternas främsta vallöften inför valet 2014.

Men under onsdagens omröstning i riksdagen ställde sig Sverigedemokraterna, som är vågmästare på Alliansens sida, vilket innebär att en majoritet i riksdagen nu ställer sig bakom förslaget att återinföra den bortre tidsgränsen.

– Vi tror att den bortre tidsgränsen är en viktig komponent i en välfungerande sjukskrivningskedja. Allt vi gör är inriktat på att den som har arbetsförmåga kvar ska återgå till arbetsmarknaden, säger Johan Forssell (M), som är medlem i socialförsäkringsutskottet, till Expressen.

Statsminister Stefan Löfven (S) och regeringen är starkt kritiska till SD:s beslut att rösta för Alliansens förslag.

– Att Sverigedemokraterna gör detta förvånar mig inte ett dugg. Det är ett parti som brukar tala om att det är viktigt att löntagare och alla har bra villkor, men här visar de ju definitivt var de står på för sida, säger Löfven till Expressen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!