SD kräver särskild debatt om rasismen mot svenskar

publicerad 20 februari 2020

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge begärde under gårdagens gruppledarmöte en särskild debatt i riksdagen. Temat var den på senare tid uppmärksammade svenskfientligheten och förnedringsrånen riktade mot barn. ”Förnedringsrån och den ökade rasismen mot svenskar är något vi måste våga tala om”, säger Henrik Vinge till Nyhetsbyrån.

Den senaste tiden har rån mot barn och unga under 18 år hamnat i fokus. En ny typ av särskild råhet har avslöjats, där förövaren gått så långt att man skurit av örat på ett rånoffer samt urinerat ett annat offer i ansiktet.

– Det finns tusentals svenskar som utsätts för våld, hot och våldtäkter, just för att de är svenskar och jag har nu begärt att vi ska debattera det här. Det finns ett problem när svenskar utsätts för rasism då är det är många som inte vågar prata om det. Det finns ett slags tabu, säger Henrik Vinge till Nyhetsbyrån.

Siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att anmälda rån mot barn under 18 år ökade under 2019. Hela 2 480 brott mot barn anmäldes, vilket var en ökning med 31 procent jämfört med året innan.

– Vi måste erkänna att det här problemet finns och vi måste ge upprättelse till de personer som drabbats. Förebyggande åtgärder krävs såsom socialtjänst och skola men man måste förstå att det grundläggande problemet varit att invandringen har varit för stor, det har lett till segregation och utanförskap vilket skapat enorma problem, säger Henrik Vinge.

Enligt Vinge har det lagts mycket resurser på att bekämpa rasismen mot olika minoriteter i Sverige, men rasismen mot svenskar har inte uppmärksammats alls på samma sätt.

– Sverige är Europas farligaste land just nu på grund av den stora invandringen. SD vill gå längst med strängare straff samt återvandring. Det är unga människor som skadas och lider varje dag av den politik som förts, tillägger Vinge.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.