Säpo varnar för spionage från ”främmande makt” under Almedalsveckan

publicerad 4 juli 2018

Säpo varnar för att ”främmande makt” kan utnyttja Almedalen för att spionera på politiker och myndigheter.

Susanna Trehörning, Säpos kommenderingschef i Almedalen, säger att alla besökare på politikerveckan i Gotländska Almedalen bör vara vaksamma och fundera över it-riskerna där, skriver TT.

Stora delar av det officiella Sverige finns på ett ställe i Almedalen. Det utgör en stor möjlighet för ”en främmande makt” som vill spana på politiker och myndigheter. Men kartläggningen pågår hela tiden, även utanför politikerveckan, varnar Säpo.

– Vi vet att främmande makt kartlägger information om politiker och beslutsfattare. I Almedalen finns många beslutsfattare. Men det här pågår inte bara specifikt där, det händer hela tiden, säger Trehörning till TT.

– Vi vet att främmande makt kartlägger också personer, och att de kan var intresserade av olika beslutsfattare. De kan komma att använda informationen i ett senare skede, till exempel för att underminera verksamheten framöver. I Almedalen har vi så mycket livvakter och övriga resurser som vi bedömt behövas. Vi gör bedömningar av säkerhetsläget minut för minut, säger hon.

På grund av hotläget uppmanar Trehörning alla besökare att säkerställa att deras it-utrustning som datorer, telefoner eller surfplattor innehåller känslig information. Om den gör det bör man vara särskilt försiktig med dem, och kanske inte ens ha dem med sig överallt.

– Jag råder alla att undvika öppna nätverk. Man ska inte heller ladda sin telefon annat än med sin egen laddare, eller en betrodd laddare, säger Trehörning.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.