Inrikes

Säpo varnar för spionage från “främmande makt” under Almedalsveckan

Säpo varnar för att “främmande makt” kan utnyttja Almedalen för att spionera på politiker och myndigheter.

Susanna Trehörning, Säpos kommenderingschef i Almedalen, säger att alla besökare på politikerveckan i Gotländska Almedalen bör vara vaksamma och fundera över it-riskerna där, skriver TT.
Stora delar av det officiella Sverige finns på ett ställe i Almedalen. Det utgör en stor möjlighet för ”en främmande makt” som vill spana på politiker och myndigheter. Men kartläggningen pågår hela tiden, även utanför politikerveckan, varnar Säpo.

– Vi vet att främmande makt kartlägger information om politiker och beslutsfattare. I Almedalen finns många beslutsfattare. Men det här pågår inte bara specifikt där, det händer hela tiden, säger Trehörning till TT.

– Vi vet att främmande makt kartlägger också personer, och att de kan var intresserade av olika beslutsfattare. De kan komma att använda informationen i ett senare skede, till exempel för att underminera verksamheten framöver. I Almedalen har vi så mycket livvakter och övriga resurser som vi bedömt behövas. Vi gör bedömningar av säkerhetsläget minut för minut, säger hon.

På grund av hotläget uppmanar Trehörning alla besökare att säkerställa att deras it-utrustning som datorer, telefoner eller surfplattor innehåller känslig information. Om den gör det bör man vara särskilt försiktig med dem, och kanske inte ens ha dem med sig överallt.

– Jag råder alla att undvika öppna nätverk. Man ska inte heller ladda sin telefon annat än med sin egen laddare, eller en betrodd laddare, säger Trehörning.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!