Säpo pekar ut ”ensamma män” som växande hot mot riket

publicerad 4 januari 2020
Säkerhetspolisens chef Klas Friberg.

Män som ofrivillig lever i celibat får allt mer uppmärksamhet av Säkerhetspolisen. Detta avslöjade Säpo-chefen Klas Friberg och Ahn-Za Hagström under ett seminarium om ”våldsbejakande extremism” i Göteborg.

Ensamma män kräver allt mer uppmärksamhet av Säkerhetspolisen. Detta om man får tro Säpo-bossen Klas Friberg som tillsammans med chefsanalytikern Ahn-Za Hagström diskuterade frågan under ett seminarium om ”våldsbejakande extremism”.

Under seminariet målades män som ofrivilligt lever i celibat, så kallade ”incels”, upp som ett växande hot mot riket, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det som är nytt och som vi pratar mer om är den så kallade incel-rörelsen, det handlar om mäns rätt till sex och kvinnans makt att kunna välja, förklarade Ahn-Za Hagström under seminariet.

Enligt Säpo möts dessa män i olika forum och chattrum där de delar med sig till varandra om sitt ”hat mot kvinnor och samhället”, eftersom samhället uppmanar till ”jämställdhet och kvinnors rätt att välja”. Säpo vet inte hur många anhängare det finns till incels-rörelsen i Sverige, men menar bestämt att det är ett växande problem.

– Att det finns personer som följer den här rörelsen och delar dess ideologi är solklart, säger Klas Friberg.

Enligt Ekot kan flera terrordåd i USA och Kanada kopplas till så kallade incels, där målet varit att attackera kvinnor för att straffa dem.

– Vi har sett ett antal tragiska exempel ute i världen där individer utifrån den här rörelsens ideologi har begått grova våldsbrott, och den är sannolikt växande. Därför är den besvärande för oss i Sverige, och i hela västvärlden, menar Klas Friberg.

Säpo presenterade dock ingen plan för hur man skall komma åt män som ofrivilligt lever i celibat

 

Källa: SRStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.