Så ska Natos propagandaorgan styra den svenska mediediskursen

publicerad 4 oktober 2016
- av Alexander Almqvist
Stratcom-konferens i Riga i fjol

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringen har tagit det formella beslutet att gå med i Natos center mot propaganda, Stratcom, för att kunna styra mediediskursen så som Nato vill.

Beskedet om att Sverige går med i Stratcom kom i förra veckan, enligt Ekot, men Regeringen har inte meddelat allmänheten om beslutet.

Natos center mot propaganda, Stratcom, grundades så sent som i januari 2014 och har sitt huvudsäte i Riga, Lettland. Stratcom består utöver Sverige för tillfället av 10 nationer – Lettland, Litauen, Estland, Italien, Storbritannien, Polen, Tyskland, Finland, Frankrike och Nederländerna.

Syftet med Stratcom är enligt dem själva bland annat att använda kanaler som “traditionella och internetbaserade medier samt allmänhetens engagemang för att skapa medvetenhet, förståelse och stöd för Natos beslut och verksamhet”.

Nya Dagbladet har tidigare belyst att regeringen tillsammans med etablissemangsmedier som Dagens Nyheter propagerat för att Nato ska kunna styra den svenska mediediskursen och motverka och underminera alternativa medier i samma tappning som Nya Dagbladet. Sverige har inte jobbat aktivt med propaganda på försvarsnivå på det sett som sker i dag sedan Kalla kriget.

Exempelvis gick den finska public service-kanalen Yle (Finlands motsvarighet till SVT) nyligen ut och “varnade” för alternativa medier som icke tillförlitliga nyhetskällor. Bland medierna som nämndes återfinns bland annat Infowars, Avpixlat, Nyheter Idag och Samtiden. Värt att notera är att Finland är ett av länderna som är med i Stratcom.

En som är kritisk till att Sverige går med i Stratcom är Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson Stig Henriksson.

“Vi tvinnas allt hårdare in i och förknippas allt starkare med Nato”, skriver Stig Henriksson i ett mejl till Nya Dagbladet.

Nya Dagbladet har upprepade gånger sökt inrikesminister Anders Ygeman genom hans pressekreterare Fredrik Persson för att fråga om vad Stratcom kan få för konsekvenser för Sverige – men utan att få svar på våra frågor. Regeringen har inte heller redogjort för riksdagen vad det kostar för Sverige att gå med i Stratcom.

 

 

Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!