S skickade ut 700 000 sms på valdagen till invandrartäta områden

publicerad 11 september 2018

Socialdemokraterna skickade under valdagen ut 700 000 sms till väljare i så kallade ”mobiliseringsområden”, vilket är områden med lågt valdeltagande och som ofta är invandrartäta.

Enligt det preliminära valresultatet ska Socialdemokraterna ha fått 28,4 och därmed överlägset största parti. En av strategierna för att få många röster gick bland annat ut på massutskick av sms till väljare i ”mobiliseringsområden”. Totalt skickade partiet ut omkring 700 000 sms-meddelanden där mottagaren uppmanades att rösta på Socialdemokraterna.

Idag är det val. Rösta på Socialdemokraterna – för ett tryggare Sverige och mer tid för familjen. Ta med legitimation. Vallokal står på röstkortet och på val.se”, löd meddelandet från Socialdemokraterna.


Annonser:


Socialdemokraterna köpte adressuppgifter från företaget Bisnode för att kunna nå ut med sms-meddelandena.

– Dagens utskick gick till närmare 700 000 personer. Och vi har riktat dem till områden som vi kallar mobiliseringsområden där vi tror att många väljer S bara de går och röstar, säger Johan Öhrn, ansvarig för Socialdemokraternas samtalskampanj, till Dagens Nyheter.

Så kallade ”mobiliseringsområden” är områden som kännetecknas av ett lågt valdeltagande men med ett starkt stöd för Socialdemokraterna. Dessa områden är ofta invandrartäta.

Företag är förbjudna enligt marknadsföringslagen från att skicka ut reklam via sms utan att mottagaren givit sitt samtycke. Men i marknadsföringslagen finns det ett undantag för politiska partier och det är därför som Socialdemokraterna kunde skicka ut de 700 000 reklam-sms:en.

Även Vänsterpartiet utnyttjade hålet i marknadsföringslagen och skickade ut 37 000 sms-meddelanden till väljare under valdagen, skriver Expressen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.