Runt 200 000 skrivna på felaktiga adresser

publicerad 15 februari 2020

Enligt Skatteverket är 200 000 personer skrivna på felaktiga adresser runt om i landet, varav hälften av dem har adress i Sverige men bor utomlands.

Kommunala bostadsbolag berättar att upp mot 100 personer kan vara skrivna i samma lägenhet.

Det är inte ovanligt att migranter som kommit till Sverige bryter mot lagen för att ta sig fram i ett system som blir allt svårare för myndigheterna att överblicka. Och mellanhänderna tjänar ofta stora pengar enligt en granskning av Hem & Hyra.

Det är olagligt att fiffla med sin adress och kan leda till folkbokföringsbrott. I praktiken är det dock omöjligt att fullt ut kontrollera.

Det får till exempel inte synas att man har inneboende om man lyfter bidrag. Om flera personer med inkomst är skrivna på samma adress, försvinner bidragen. Man kan alltså bo på ett ställe men bör vara skriven på ett annat – allt för att bidragsmaximera.

Systemet bygger för mycket på att folk inte fifflar. Det är för många hål i väven. De är jättedriftiga, de här personerna. Vi måste tänka som de, säger polisen Mats Karlsson.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.