Inrikes

Riksdagspolitiker lämnar – i protest mot det politiska klimatet

Skarp kritik mot Riksdagen kommer nu från Sveriges yngsta riksdagsledamot genom tiderna, som nu även gjort klart att han lämnar politiken.

Pressbild/Riksdagen/Melker Dahlstrand
Pressbild/Riksdagen/Melker Dahlstrand

Det är moderaten Anton Abele, 21, som bestämt sig för att lämna sitt politiska arbete efter nästa mandatperiod och därmed inte ställa upp för omval. Han passade på under sitt program i Sommar i P1 att såga Riksdagens politiska klimat vid fotknölarna.
– För att få igenom ett förslag till förändring krävs det att hälften av ledamöterna är med. Det låter jättebra att våra riksdagsledamöter formligen öser ur sig motioner, men 99,5 procent av motionerna avslås, säger han.

– Allt detta arbete och så händer ingenting. Om det inte är genom motioner vi ska påverka, varför har vi då det verktyget? Och hur får man egentligen till en förändring?

Vidare anser han att politikernas arbetsmetoder går ut på att klanka ner på vad motparten kommer med förslag, snarare än att själva försöka skapa någonting konstruktivt.

 För mig är det här en loserattityd, ingen förändrar världen genom att klanka ner på människor och deras idéer.

Hans beslut att hoppa av den politiska karriären bottnar i en känsla av meningslöshet, enligt honom själv.

– Maktens korridorer kommer alltid vara en plats där pessimism och negativitet tillhör vardagen, säger han.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!