Regeringen vill utreda solcellskrav på offentliga byggnader

publicerad 22 juni 2022
- av Sofie Persson
Solceller i Texas, USA.

Regeringen vill utreda om det går att ställa krav på att installera solceller på offentliga byggnader. Vidare öppnar man upp för att förlänga drifttiden för kärnkraftverken och utlovar blocköverskridande samtal inom ämnet efter valet.

Efter den gångna vinterns haveri med energiproduktionen i Sverige presenterade energiministern Khashayar Farmanbar (S) och klimatministern Annika Strandhäll (S) under gårdagen nya förslag inom energiområdet inför valet i september.

Alla som kan bidra med ökad elproduktion genom solpaneler ska göra det, menar man, och därför vill man nu bland annat utreda möjligheten att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader i hela landet.


Annonser:


Vidare öppnar regeringen för att förlänga driftstiden för de svenska kärnkraftverken. Regeringen har även gett Strålskyddsmyndigheten i uppdrag att ta fram nya föreskrifter för ny reaktorteknik som små modulära reaktorer, samt se över hur befintliga reaktorer kan fortsätta att användas.

Kärnkraften är en viktig del av Sveriges energiproduktion. Redan i dag går det att bygga ny kärnkraft. Nu anpassar vi regelverket efter industrin, säger Farmanbar.

Man menar att man också ska korta ansökningstiden för vindkraft ute till havs och säger att man även vill ”modernisera” vattenkraften.

I takt med att sol- och vindkraftsutbyggnaden ökar, blir även vattenkraftens förmåga att balansera energisystemet allt viktigare, säger Strandhäll.

Regeringen menar även att man ska bjuda in till blocköverskridande samtal om energipolitiken efter valet.

Nu lägger vi alla stridsyxor åt sidan. Vi ska diskutera med de svenska företagens och hushållens bästa för ögonen, menar Strandhäll.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.