Regeringen vill tvångskvotera in kvinnor i bolagsstyrelser

publicerad 10 september 2016
En grupp svarta affärskvinnor i USA.

Miljonbelopp i böter om bolagsstyrelsens ledamöter inte utgörs av minst 40 procent kvinnor. Det kontroversiella lagförslaget har nu lagts fram av regeringen som vill att regelverket ska börja gälla redan från nästa år.

Straffavgifterna som diskuteras för de bolagsstyrelser som inte kvoterar in minst 40 procent kvinnor ligger i storleksordningen mellan 250 000 till 5 miljoner kronor, och enligt uppgifter till Sveriges radio så är det viktigt att beloppet blir ”kännbart” för de som inte når upp till kvoteringskraven.

I Norge finns redan ett liknande system som av kvoteringsförespråkare ses som ett föredöme, alla är dock inte lika positivt inställda till att könstillhörighet ska bedömas som viktigare än kompetens. Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver exempelvis i en kommentar till Ekot att hon ”ser stora problem med att kvinnor har svårt att komma upp i toppen och göra karriär, men tror inte på att staten genom pekpinnar ska lagstifta fram detta.”

Från kristdemokratiskt håll är kritiken ännu betydligt vassare och partisekreterare Acko Ankarberg säger till Sveriges radio att åtgärden förminskar kvinnor.

– Det förminskar oss kvinnor. Kvinnor ska bedömas efter kompetens och inte efter sitt kön, säger hon.

Omkring 280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag kommer att beröras om den nya lagen godkänns i riksdagen, än så länge har varken Sverigedemokraterna eller något alliansparti uttryckt sitt stöd för förslaget.

På sociala medier är många kritiska till förslaget och man menar bland annat att detta sätter käppar i hjulet och sänker trovärdigheten för de kvinnor som jobbat sig uppåt på egen hand, då dessa riskerar att klumpas ihop med kvinnor som kvoterats in.

Kritik har också lyfts mot att regeringen bara tycks anse att jämn könsfördelning är viktigt i toppen av samhället – långt ifrån vanliga människors vardag, men betydligt mindre viktigt på vanliga arbetsplatser och yrken som domineras av antingen män eller kvinnor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!