Regeringen vill införa bidragstak – tillsätter utredare

publicerad 8 juni 2023
- av Markus Andersson
Regeringsföreträdarna under en pressträff.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under en presskonferens tillkännagav regeringen och stödpartiet Sverigedemokraterna att en utredare tillsatts och fått i uppdrag att ta fram underlag för hur ett så kallat “bidragstak” kan implementeras i praktiken.

De styrande partierna vill se en begränsning av bidrag och menar att det är särskilt problematiskt att vissa människor får flera olika typer av bidrag och ekonomiska stöd samtidigt – och att detta sammantaget gör att de tar emot stora belopp varje månad.

– När man staplar olika bidrag på varandra, då blir de snabbt så höga att det är svårt för ett vanligt arbete att kunna konkurrera med bidragsinkomsterna, hävdar statsminister Ulf Kristersson (M).

Man hävdar vidare att bidragen måste begränsas för att ”motverka ohälsa och utanförskap” och att den som får bidrag aldrig ska få högre inkomster än den som arbetar.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) menar att en barnfamilj med sex barn i Stockholm, där ingen av föräldrarna arbetar, idag kan få bidrag på 38 130 kronor efter skatt i månaden – och att detta är oacceptabelt.

– I ett trappuppgång kan det bo två familjer, i den ena går man till jobbet och kanske inte tjänar så mycket, men man gör det och är med och bidrar. Sen kan grannen ha samma nivå av ersättning för samma typ av hushåll, men är hemma och har de här bidragen.

Några av de bidrag man ska se över är barnbidraget, bostadsbidraget, underhållsstödet, föräldrapenningen och flerbarnstillägget.

I oppositionen uttrycker sig Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesman Ali Esbati kritiskt och menar att regeringen utgår från fiktiva exempel och presenterar en missvisande bild av hur verkligheten ser ut.

– De hypotetiska exempel som presenteras finns ju inte i verkligheten. Om man har möjlighet att arbeta så får man ju inte försörjningsstöd på det sätt som finansministern ger sken av, och det tror jag att hon känner till. Utan det här är mer en retorisk frågeställning från regeringens sida, det är väldigt oklart exakt vad det här kommer att landa i.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!