Regeringen vill göra det omöjligt att köpa snabbare vård

publicerad 20 augusti 2020
- av Per Nordin
Lena Hallengren (S) kräver att alla står i samma kö till sjukvården.

En utredning har tillsatts för att se till att inga svenskar ska få tillgång till bättre och snabbare vård än övriga i landet genom privata sjukvårdsförsäkringar. Detta trots att sjukvårdsköerna är långa och många får vänta i månader eller år på att få adekvat vård.

En redan efter decennier av massinvandring ansträngd svensk sjukvård med långa köer har blivit ännu mer ansträngd under coronakrisen och det kan ta mycket lång tid att få den vård man behöver. Det har i sin tur lett att mängden privata sjukförsäkringar har ökat i syfte att kunna skaffa bättre vård snabbare, något regeringen nu vill bekämpa.

– En lucka i vårt system har ju dock varit att genom en privat sjukvårdsförsäkring kunna få en snabbare och bättre tillgång till vård, menar socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff och motiverar initiativet med att det inte ska vara möjligt ”att köpa sig före i kön”.

– Vi kan inte samtidigt ha en ordning där det är möjligt att köpa sig före i sjukvårdskön. Vi kan inte och vi ska inte ha en ordning där folk med mindre behov går före de med större.

Enligt Hallengren är det i grund och botten en välfärdsfråga att alla ska få samma vård, oavsett hur långa vårdköerna är. Därför vill man begränsa regionernas möjlighet att köpa vård av företag som samtidigt ger privata försäkringspatienter företräde.

Utredare blir Karin Lewin som är chefsjurist vid Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Utredningens förslag på åtgärder ska presenteras senast den sista september nästa år.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.