Regeringen skickar rekorddyr vapenleverans till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 29 maj 2024
- av Redaktionen
Tidöpartiernas företrädare under presskonferensen.

Den SD-stödda borgerliga regeringen meddelade under dagen att Sverige kommer att skicka ett 16:e militärt stödpaket till Ukraina – det största hittills.

Vapenleveransen värderas till 13,3 miljarder kronor och innefattar bland annat flygplan, pansarfordon, jaktrobotar och artillerigranater.

Ukrainas behov är fortsatt stort och Ryssland pressar Ukraina på flera frontavsnitt för tillfället. Ryssland intensifierar sina luftangrepp mot både militära och civila mål. Regeringen bistår därför Ukraina med ytterligare ett rekordstort militärt stödpaket. Det svenska stödet bidrar till att stärka den samlade ukrainska militära förmågan”, skriver man i ett pressmeddelande.

I paketet ingår bland annat två radarspaningsflygplan av typen ASC 890 med tillhörande utrustning och utbildning, jaktroboten Rb 99, 155 mm artillerigranater, samtliga svenska Pansarbandvagn 302 och tankfordon från Försvarsmaktens ”överskott”.

Sverige överlåter radarspanings- och ledningsflygplan (ASC 890) till Ukraina och därmed stärker Ukraina deras luftförsvarsförmåga. Sverige donerar hela det svenska beståndet av Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) för att stötta uppbyggnaden av nya ukrainska armébrigader. Sverige donerar också artilleriammunition, samt tillför resurser för underhåll av tidigare donerad materiel”, skriver man vidare.

Ingen gräns för Sveriges stöd

Sedan tidigare har Sverige donerat militärt stöd till ett värde av cirka 43,5 miljarder kronor och man medger också att ”överlåtelsen” av svenska flygplan med radarspanings- och ledningsförmåga ”medför en tillfällig nedgång i den svenska försvarsförmågan”, men att detta på sikt ska lösas genom att Sverige köper in andra flygplan.

Även jaktrobotarna som doneras till Ukraina ska ersättas med nyinköpta sådana, låter man meddela – och samma sak gäller artillerigranater och militärfordon som skickas till kriget.

Enligt den borgerliga regeringen finns det ingen gräns för det svenska stödet till Ukraina – och man kommer att fortsätta skicka vapen och pengar till landet ”så länge det krävs” – enligt statsminister Ulf Kristersson.

Andra svenska politiker har börjat använda en ännu mer krigisk retorik, exempelvis Liberalernas EU-kandidat Simona Mohamsson, som är öppen för att skicka svenska soldater att kriga mot Ryssland.

– Jag uppfattar att vi redan är i ett fullskaligt storkrig. Kriget som pågår är ett krig mot oss, även om det inte är på vår mark, hävdade hon nyligen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!