Rättvisepartiet Socialisterna blir utan mandat i sitt starkaste fäste

publicerad 11 september 2018

Det vänsterextrema partiet Rättvisepartiet Socialisterna (RS) blir utan mandat i Haninge kommun, som varit partiets starkaste fäste.

Partiet har haft två mandat i Haninge sedan 2006, som de nu blir av med. Enligt Rättvisepartiet Socialisterna är anledningen till nederlaget att kommunen har höjt spärren till 3 procent, vilket gör det svårt för små partier att ta sig in. Rättvisepartiet Socialisterna fick 2,8 procent av rösterna i kommunvalet.

Rättvisepartiet Socialisterna fick fler röster än tidigare, men Haninge har haft en stor inflyttning vilket gjorde varje röst mindre värd. Under valkampanjen har partiet haft två manifestationen mot ”rasism” och ”nazism”.

Partiledaren, Mattias Bernhardsson, säger att partiet tänker växa och ska återerövra platserna i kommunfullmäktige i valet 2022.

Sverigedemokraterna gick starkt framåt i kommunvalet i Haninge och blir enligt det preliminära valresultatet tredje största parti med 17,4 procent, en ökning med 7,5 procentenheter.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.